Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Liv-eller-død-forsøg lå til grund for C-vitaminanbefalingerne
  Af Bjørn Falck Madsen

  Det anbefalede daglige indtag af C-vitamin er i virkeligheden slet ikke baseret på menneskets egentlige behov, har amerikansk forskning afsløret. Faktisk læner det sig mere op ad nogle gamle krigsforsøg, hvor man ville se, hvor lidt af vitaminet folk kunne klare sig med uden at bukke under.

  Forestil dig et forsøg, hvor man fanger en almindelig stueflue og trækker en af dens to vinger af blot for at se, om den kan flyve (Det kan den rent faktisk). Så afmonterer man den anden vinge, hvilket definitivt ødelægger fluens chancer for at komme i luften. Et modbydeligt og unødvendigt forsøg. Men hvad ville du sige, hvis du fik at vide, at man under 2. Verdenskrig udførte et forsøg på mennesker, som i realiteten var lige så barskt og i princippet unødvendigt? Det gjorde man rent faktisk. Formålet var at finde ud af, hvor lidt C-vitamin et menneske kan klare sig med uden at bukke under.

  Ville finde skørbugs-grænsen

  Forsøget foregik i England ved Sorby Research Institute i Sheffield i slutningen af 1930erne, da 2. Verdenskrig var brudt ud. Føden på det tidspunkt var knap, og de nødrationer, som fandtes ombord flådens redningsbåde, skulle nedjusteres til et absolut overlevelsesminimum. Derfor ønskede forskerne at finde det skæringspunkt for indtag af C-vitamin, hvor kroppen udviklede skørbug – den ultimative tilstand af akut C-vitaminmangel, hvor vævene går i opløsning. Det er en forfærdelig død, som ingen ville ønske selv for deres værste fjende.

  Lavede eksperimentelle sår på deltagerne

  Ikke desto mindre var det udpeget som en slags ”end point” for forsøget, hvor forsøgspersonerne, som i øvrigt var militærnægtere, blev udsat for systematisk C-vitaminmangel lige til den grænse, hvor skørbug normalt optræder. Forskerne bag disse horrible forsøg lavede desuden eksperimentelle sår på forsøgspersonerne for at iagttage, hvordan sårheling og arvævsdannelse forløb. Disse processer er stærkt afhængige af C-vitamin, som er en nøgleingrediens i vores collagen. Collagen er det protein, der på det bogstaveligste ”limer” kroppens celler sammen.

  WHO’s anbefalinger lænede sig op af dette

  De britiske forskere fandt frem til, at et dagligt indtag på blot 10 mg C-vitamin ville kunne holde skørbug fra døren. Dette er med andre ord en ren overlevelsestærskel, men alligevel dannede den grundlag for de anbefalinger, som WHO (Verdenssundhedsorganisationen) senere præsenterede verden for. Denne anbefaling lød på 45 mg om dagen. I Danmark er den efterfølgende hævet til 60 mg, og senest til 80 mg, så der er sket et skift i den rigtige retning. Men det har alligevel chokeret den moderne videnskab, at det er sådanne forsøg, som har ligget til grund for C-vitaminanbefalingerne.

  Disse forsøg ville aldrig gå an i dag

  Det er den amerikanske forsker, praktiserende tandlæge og professor ved UW School of Dentistry, Philippe Hujoel, som har haft de historiske forsøg under lup [1], og han er efter eget udsagn forfærdet. ”Dette C-vitamineksperiment er et chokerende forsøg. Forskerne udpinte forsøgspersonerne C-vitaminniveau i kroppen over lang tid og skabte potentielt livstruende tilstande. Det ville aldrig blive accepteret i dag”, har Professor Hujoel udtalt.

  Vi behøver langt mere C-vitamin

  Han slår selv på tromme for et væsentligt højere dagligt indtag af C-vitamin. Ifølge ham skal man have tæt på 100 mg C-vitamin om dagen for at undgå svag og mangelfuld bindevævsdannelse. Tidligere i år offentliggjorde han forskning, som var baseret på en gennemgang af 15 kliniske forsøg, hvor han havde vist en klar sammenhæng imellem blødende tandkød og lavt indtag af C-vitamin. Det er i virkeligheden langt mere interessant at gå den vej med forskningen, altså at se, hvor meget C-vitamin der skal til for at opnå en sundhedsfremmende effekt – og ikke det modsatte.

  Opdateret d. 16/09/2022
   

  Referencer
  [1]  

  American Journal of Clinical Nutrition, august 2021