Beskyt dig mod aldring med tilskud
Ældre par på motion tur

Af Annette Birch
Tekstforfatter


Ny svensk undersøgelse peger på, at tilskud af næringsstofferne selen og co-enzym Q10 kan forsinke aldring.

Selen og Q10 kan beskytte mod aldring
Når vi bliver ældre, forfalder cellerne I vores krop, så vi ikke kan lave de samme ting, som vi før har gjort.

Et nyligt svensk studie viser imidlertid, at et supplement af selen og co-enzymet Q10 kan forsinke, at kroppen forfalder, når vi bliver ældre [1]. Det kan øge vores chancer for at være sunde og raske i længere tid.

Det svenske studie er det første større længerevarende studie, der har set på sammenhængen mellem supplement af selen og Q10 og aldring. Forskerne fulgte her 443 mænd og kvinder med lav selen indtag i alderen 70-80 år i fire år, hvor cirka halvdelen blev behandlet med selen og Q10 og halvdelen fik en såkaldt snydepille.

Læs også: Ubiquinon eller ubiquinol - hvad er forskellen og hvad skal du vælge? 

Telomerer beskytter mod tab af DNA
Stofferne selen og Q10 forsinker kroppens aldring ved at beskytte de såkaldte telomerer [2]. Telomerer er beskyttende dupper, der sidder på enden af hvert kromosom. De forhindrer kromosomerne i at flosse og stikke til hinanden og holder den DNA-række, der udgør kromosomet intakt, selv når kromosomet løsrives, når cellen deler sig.

Celledelinger slider imidlertid på telomererne. Derfor vil telemorerne blive kortere, når vi bliver ældre. Til sidst vil de være for korte til at holde DNA-strengen på plads og DNA vil falde ud, så de enkelte celler til sidst ikke kan fungere. Derfor forfalder kroppen som personen bliver ældre.

Illustration af kromosom

 

De beskyttende telomerer forkortes over tid ved den naturlige celledeling
 

Køb Q10 

Køb selen 
 

Selen og Q10 forsinker aldring
Forskerne havde i tidligere studier observeret, at et supplement af selen beskyttede telemorerne mod at blive slidt ned. Men de manglede, at det blev testet på en større gruppe personer under forhold lig med personernes daglige liv [3]. Derfor var forskerne nysgerrige efter om selen og Q10 også kunne standse forkortningen af telemorer, hvis forsøg.

Den gruppe, der blev behandlet med selen og Q10, havde længere telomerer. Det gjaldt begge køn, men substanserne havde en smule mere effekt på kvinder. Studiet viser betydningen af Selen og Q10 supplement i at forhindre telemorernes nedslidning.

Når vi bliver ældre, producerer vi desuden en større mængde af det såkaldte radikaler. Radikaler har en betydning i forhold til normal celle funktion, men kan særligt i større mængder skade cellestrukturen og give uoprettelige skader på udviklingen af væv. Studiet indikerede, at den aktive gruppe var bedre beskyttet [4].

Læs også: Læs mere om antioxidanter og oxidativ stress her!

Kroppens celler er aktive i længere tid
Forskerne konkluderede, at en blanding af Q10 og selen kunne sikre mod, at telemorerne bliver slidt ned, så cellerne går i opløsning. Det er forskernes håb, at det kan hjælpe til, at vi kan være raske – også når vi er ældre.


Om selen og Q10
Forskere gav i studiet cirka halvdelen af forsøgspersonerne præparaterne SelenoPrecise og Bio-Qinon Q10. Q10 findes naturligt i kroppen, men kroppen producerer også mindre Q10 efter teenagealderen. Mange i Danmark og resten af Europa får heller ikke nok selen i deres kost.

Selen er en af organismens stærkeste antioxidanter og findes i alle celler. Den indgår i et enzym (glu-tathonperoxidase), der beskytter celle-membranerne mod frie iltradikaler [5].

Q10 er en såkaldt antioxidant eller co-enzym, dvs. et organisk molekyle, som hjælper enzymer med at udføre deres funktion [6].
 

Køb Q10 

Køb selen 
 

Opdateret 22/11/2022

 

Referencer
[1]  

Trine Baur Opstad, Jan Alexander, Jan O. Aaseth, m.fl. (2022) ‘"Selenium and Coenzyme Q10 Intervention Prevents Telomere Telomere Attrition, with Association to Reduced Cardiovascular Mortality – Sub-Study of a Randomized Clinical Trial"’

[2]  

Sund-Forskning, Selen, 16.2.2011, og Q10, Hjerteforeningen.

[3]  

Liu, Q.; Wang, H.; Hu, D.C., m.fl. (2003) ’"Effects of sodium selenite on telomerase activity and telomere length.’

[4]  

Sies, H., Jones, D.P. (2020) "Reactive oxygen species (ROS) as pleiotropic physiological signalling a-gents". https://doi.org/10.1038/s41580-020-0230-3