
Af Martin Wallin
Farmaceut
Hos Nutriverse er vi vilde med Q10, som er et stof kroppen selv producerer. Q10 bidrager blandt andet til normalt energistofskifte, og så er det også en stærk antioxidant som bidrager til beskyttelse mod oxidativ stress i kroppen [1].
Det er efterhånden blevet populært at tage Q10 som kosttilskud, men når man undersøger Q10 bliver man ofte mødt af to versioner af samme substans; ‘ubiquinon’ og ‘ubiquinol’. De forskellige former har nemlig forskellige funktioner i kroppen; ubiquinon bidrager til cellernes energiproduktion, og ubiquinol fungerer som antioxidant [2].
Læs også: Kan kosttilskud forsinke aldring?
Hvad er forskellen?
Kemisk er forskellen simpelthen om hvorvidt Q10 molekylet er oxideret eller reduceret. Et reduceret molekyle kan afgive sine elektroner, og et oxideret har ikke flere at give af. Et oxideret molekyle afgiver sine elektroner, og et reduceret molekyle modtager elektroner. Ubiquinon er oxideret, og ubiquinol er reduceret. Når Q10 bliver optaget gennem tarmvæggen, skifter det mellem disse to former alt efter hvad kroppen har brug for.
Hvad skal man vælge?
Kroppen kan selv skifte mellem de to typer Q10 - derfor kan det undre en, at priserne på ubiquinon eller ubiquinol er markant anderledes. Ubiquinol er oftest dyrere, da man har markedsført det som nemmere tilgængeligt for kroppen - men hvis kroppen selv kan skifte mellem de to typer, er det så overhovedet nødvendigt at købe de dyre?
Læs mere om antioxidanter her!
Tilgængelighed i kroppen
Dét, der betyder noget for Q10's tilgængelighed, er det enkelte produkts sammensætningen af aktive substanser og hjælpestoffer. Herudover er fremstillingsmetoden også afgørende for Q10s optagelse i kroppen.
Q10, uanset om den kommer på den ene eller den anden form, så skal der være olie til stede, eksempelvis sojaolie. Q10 er fedtopløseligt og uden olie, så optages det ikke særlig godt. Man kan dog ikke hælde rent Q10 ned i et glas olivenolie og forvente god optagelse - Q10 skal have en form for forarbejdning hvis optagelse skal fremmes.
Vil du vide mere om Q10? Læs også Q10 - alt du skal vide
Zozina VI, Covantev S, Goroshko OA, m.fl. (2018) “Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem”. Curr Cardiol Rev. doi:10.2174/1573403X1466618041611542
William V. Judy, Ph.D., Willis W. Stogsdill, M.D., m.fl (2007) “Coenzyme Q10 Facts or Fabrications” Natural Products