
Af Lise Fuglsang
Sundhedsfaglig produktspecialist
Vi er et af verdens lykkeligste lande - eller er vi? Ifølge Sundhedsstyrelsen lever næsten halvdelen af danskerne med angst, depression eller en anden psykisk lidelse. Disse tal lyder overvældende, men forskning peger på, at der måske er hjælp at hente; spis mere fisk!
Danskernes mentale sundhed er udfordret
Sundhedsstyrelsens rapport fra 2022 omhandlende danskernes mentale sundhed [1], viser at andelen af 16-34-årige med lav mental sundhed, er fordoblet siden 2010.
Denne statistik er både problematisk for sundheden nu men også på længere sigt.
Hvis man lever med en lav mental sundhed over en længere periode, har man nemlig højere risiko for at udvikle sygdomme som hjertekar, diabetes og overvægt [2].
Men der er hjælp at hente – både hvis du ønsker at forebygge, men også hvis du vil optimere.
Læs også: Er du nysgerrig på omega-3 og fiskeolie? Her er alt du skal vide!
Du er hvad du spiser har aldrig været mere aktuelt
Det lyder måske utroligt men vidste du at dit indtag af omega 3 har en stor betydning for din mentale sundhed? Forskning viser at der er en sammenhæng mellem mangel på omega 3, og udviklingen af angst og depression. Det er påvist at hjernen og blodet indeholder lavere niveauer af flerumættede omega 3 fedtsyrer hos individer der har angst og depression. Fedtsyrerne påvirker endda hvor kraftigt man oplever de psykologiske udfordringer [3].
I en større undersøgelse konkluderes det at især omega 3 fedtsyren EPA har en forbedrende effekt på depression [4]. Det er derfor en virkelig god idé at øge dit indtag af omega 3 hvis du vil højne din mentale sundhed.
Læs også: Sådan tackler du vinterdepressionen
Sådan får du Omega 3
Du har garanteret hørt Fødevarestyrelsens råd; spis mere fisk. Fisk er en god kilde til protein og mineraler men er også en særlig god kilde til omega 3. De værdifulde omega 3 fedtsyrer findes i alger som er en stor del af fiskens føde og derfor er særligt de fede fisk spækket med de gavnlige fedtsyrer. Som en tommelfingerregel bør du spise 2.4-3.6 g omega 3 om dagen og heraf bør 200-300 mg være fra varianterne EPA og DHA [6]. Du er måske stødt på disse omega 3 fedtsyrer før, og det er altså dem du skal sætte tænderne i, hvis du vil pleje hjernen og dens mentale tilstand.
Totalmængde EPA og DHA i udvalgte fisk [5]
Læs også: Veganer eller vegetar? Sådan får du omega-3 fra planteriget!
Hjernen skal have fedt
Hjernen består af 50-60 % fedt og det er derfor ikke unaturligt at den, for at fungere optimalt, har brug for en høj daglig tilførsel af fedtsyrer. Fedtsyrerne er afgørende for en velfungerende signalering af neurotransmittere. Et lavt niveau af omega 3 fedtsyrer resulterer i en reduceret signalering af særligt serotonin og dopamin. Serotonin er det signalstof som har betydning for vores søvn, humør, fordøjelse og sexlyst. Dopamin er signalstoffet der har betydning for de psykiske funktioner og for vores hukommelse [7]. Det er derfor helt logisk at vi skal give hjernen det mest optimale brændstof, så vi kan fungere i vores hverdag med et mentalt overskud, til at modstå alle livets udfordringer.
Sundhedsstyrelsen (2022) Den Nationale sundhedsprofil 2021. s. 31-34
Sundhedsstyrelsen (2022) Mental Sundhed. Tilgængelig på: https://sst.dk/da/viden/Forebyggelse/Mental-sundhed (set januar 2022)
Larrieu, T. & Layé, S. (2018) “Food for Mood: Relevance of Nutritional Omega-3 Fatty Acids for Depression and Anxiety”, Frontiers in Physiology, Volume 9, Article 1047, s. 1-15. doi: 10.3389/fphys.2018.01047
Liao, Y. m.fl. (2019) “Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis”, Translational Psychiatry, Volume 9, Article 190, s. 1-9. doi: 10.1038/s41398-019-0515-5
DTU Fødevareinstituttet (2022) Frida Fooddata, tilgængelig på: https://frida.fooddata.dk
Fødevarestyrelsen (2022) “Omega 3 fedtsyrer”, Alt om kost. Tilgængelig på: https://altomkost.dk/fakta/kort-om-naeringsstoffer/fedt/omega-3-fedtsyrer (set januar 2022)
DiNicolantonio, J.J. & O’Keefe J.H. (2020) “The Importance of Marine Omega-3s for Brain Development and the Prevention and Treatment of Behavior, Mood, and Other Brain Disorders”, Nutrients, 12, 2333. s. 1-15, doi: 10.3390/nu12082333