Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Sådan får du omega 3 fra planteriget




    Alger der gror ved bølger

    Af Lise Fuglsang
    Sundhedsfaglig produktspecialist

     

    Flere og flere vælger plantebaseret når de går i supermarkedet samt når de vælger kosttilskud. Hvorfor skal du vælge omega 3 og hvad skal du kigge efter, når du skal finde dit næste plantebaserede omega 3 tilskud?

    Vegansk omega 3 trender
    Fiskeolien har hersket på markedet i mange år, som den eneste kilde til omega 3. I den senere tid er også dens vegetabilske modpol dukket op, idet flere lever mere plantebaseret, hvilket også inkluderer kosttilskuddene. I Danmark lever 12% af danskerne fleksitarisk og 3% lever vegansk og vegetarisk. Det er hovedsageligt den yngre del af befolkningen, nemlig de 18-34-årige der spiser mest plantebaseret [1]. Selvom tallene måske ikke lyder særligt prangende, er antallet af søgninger på plantebaseret omega 3 via Google stigende. Siden 2016 og frem til nu er søgetrenden på vegansk omega 3, steget med overbevisende 257% på verdensplan [2].
    Noget tyder derfor på, at vi i fremtiden vil se endnu flere veganske alternativer.

    Læs også: Undersøgelse: plantebaseret kost sænker risiko for hjertekarsygdomme

    Din krop elsker omega 3

    Omega 3 er essentielle fedtsyrer som din krop ikke selv kan danne, derfor har den behov for at du tilfører fedtsyrerne via din kost, alternativt via et tilskud. For at forstå effekten af disse skønne fedtsyrer er det vigtigt først, at kende til de forskellige typer af omega 3 fedtsyrer der findes.

    Omega 3 fedtsyrerne er essentielle for dannelsen af eicosanoider. Eicosanoiderne ALA, EPA og DHA er alle signalmolekyler som er involveret i følgende:

     

    • Antiinflammatoriske processer i kroppen
    • Antikoagulerende effekt på blodet
    • Afslappende effekt på blodkarrets glatte muskulatur
    • Blodkarudvidende således mere blod kan flyde frit igennem blodkarene
    • Nydannelse af celler i kroppen som foregår uafbrudt celledelingen som foregår kotinuerligt [3].

       


    Eicosanooiderne
    ALA

    Vedligeholder en god fedtprofil i blodet, idet den mindsker kolesteroltypen LDL. For meget LDL i blodet vil aflejre sig i blodbanen hvor det skaber forsnævringer, som i værste fald kan resultere i blodpropper [4].

    EPA
    En af hovedopgaverne for EPA er at udkonkurrere andre inflammatoriske eicosanoider, samt at mindske produktionen af dem. Et overtal af inflammatoriskke eciosanoider ville skabe uhensigtsmæssige inflammationstilstande i kroppen [6].

    DHA
    Størstedelen af hjernen består af DHA, derfor har denne eicosanoid en positiv effekt på vores hjernefunktion. DHA er også en vigtig del af cellemembranen hvor den bidrager med fleksibilitet. Hvis membranerne ikke er fleksible, kan de røde og hvide blodceller ikke skifte form, når de transporteres igennem kroppens ultratynde blodkar, kapillærerne [5].

    Læs også: Er du nysgerrig på omega-3 og fiskeolie? Her er alt du skal vide!

    Kroppen omdanner ALA, men hvor meget?
    Hvis du spiser plantebaseret er du helt sikkert opmærksom på, at få sunde fedtsyrer fra fødevarer som valnødder, oliven, chiafrø og hørfrø, da disse er rige på ALA. Måske er du også blevet fortalt at ALA omdannes til både EPA og DHA hvilket betyder at du kan få disse helt automatisk, når du spiser nødder og frø. Det er desværre en modificeret sandhed. Omdannelsen af ALA er ikke særlig effektiv, da det kun er omkring 10% som omdannes til EPA og kun 0.05% som omdannes til DHA [5]. Faktorer som insulinniveau samt dit mineralniveau af jern, zink, kobber og magnesium kan spille markant ind på, hvor effektiv omdannelsen er. Dit biologiske køn påvirker også omdannelsen af fedtsyrerne – et studie viste at omdannelsen var større hos kvinder end hos mænd [3]. Heldigvis har ALA andre store sundhedsmæssige fordele, som du altid får glæde af.

    Vælg det rigtige tilskud for dig
    Kig efter mængden af EPA og DHA i indholdsoversigten og vælg et niveau der passer til din livsstil. Hvis du spiser fisk en gang imellem, kan du vælge et tilskud med lavere indhold af essentielle fedtsyrer. Spiser du aldrig fisk, eller kun sjældent, bør du vælge et produkt med højere indhold. Find et produkt som kan give dig minimum 250 mg samlet EPA og DHA, og også meget gerne mere. De veganske omega 3 tilskud har på nuværende tidspunkt en lidt lavere koncentration af omega 3 per kapsel, sammenlignet med de animalske. Du kan heldigvis roligt tage en ekstra kapsel eller to for at dække dine daglige niveauer. Hold dig derfor ikke tilbage, hvis du har lyst til at prøve den plantebaserede version af omega 3. Din krop har stor gavn af de sunde fedtsyrer så den kan opretholde sin vitalitet og sundhed. Det er derfor fantastisk at der nu findes en lang række af gode plantebaserede omega 3 produkter tilgængeligt. Hvad end du er barn, ung, ældre, gravid, mand eller kvinde så er den essentielle omega 3 helt bestemt et tilskud for dig. Husk du altid kan ringe på 76413060 og få råd og vejledning til hvilket omega 3 produkt, der passer bedst til dig.

    Læs også: Hvad er det bedste tilskud til din mentale sundhed?
     

    Referencer
    [1]  

    Coop (2021) “Det spiste og drak danskerne i 2021 – og det er på vej i 2022”, Coops Mad-O-Meter, s. 4.

    [2]  

    Google (2022), Trends – compare. Tilgængelig på: https://trends.google.com/trends/explore?date=2010-01-01%202023-01-01&q=vegan%20omega%203,algae%20oil

    [3]  

    Shahidi, F. & Ambigaipalan, P. (2018) ”Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits”, Annual Review of Food Science and Technology, s. 345-370. doi: 10.1146/annurev-food-111317-095850

    [4]  

    Hjerteforeningen (2021) Forhøjet kolesterol. Tilgængelig på: https://hjerteforeningen.dk/forebyggelse/forhoejet-kolesterol/

    [5]  

    Swanson, D. m.fl. (2012), Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life”, American Society for Nutrition, s. 1-7. doi:10.3945/an.111.000893.

    [6]  

    Siriwardhana, N. m.fl. (2012), “Health Benefits of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid”, Advances in Food and Nutrition Research, s. 211-222. doi: DOI: 10.1016/B978-0-12-416003-3.00013-5.