
Af Annette Birch
Tekstforfatter
Chokoladens indhold af cadmium og bly kan være sundhedsskadeligt i større mængder. Spis derfor varieret og begræns dit chokoladeforbrug.
Chokolade indeholder cadmium og bly
Nyere forskning fra University of Illinois [1] viser, at chokoladefans skal være opmærksomme på, hvor meget og hvilken slags chokolade de spiser. Det gælder særligt for børn, gravide kvinder og kvinder med lavt jernindtag [2]. For chokolade indeholder cadmium og bly, der i større mængder kan ophobes i lever og nyrer og blandt andet forårsage nyreskader [2]. Desuden kan tjærestoffet PAH, der opstår under forarbejdning af kakaobønnerne, være kræftfremkaldende [3]. Hvor meget tungmetal chokoladen indeholder, afhænger blandt andet af, hvor kakaoplanten er dyrket, hvordan den er dyrket, og hvordan den er forarbejdet. Lys chokolade indeholder for eksempel generelt fire gange mindre cadmium end mørk chokolade [4].
Læs også: Forskere mener, at tungmetallet cadmium øger risikoen for brystkræft
Cadmium og bly optages i kakaoplanten
Cadmium og bly findes i jorden. Når kakaoplanterne suger næring fra jorden, optager de tungmetallerne via rødderne. De føres videre til bønnerne, der senere forarbejdes til chokolade [5]. Flere studier viser, at kakao dyrket i vulkanjord i for eksempel Sydamerika og Caribien, har et højere indhold af cadmium, end hvis kakaoen kommer fra afrikanske lande som Ghana [6].
Da tungmetallerne hovedsageligt opholder sig i det øverste jordlag, kan nedfaldne blade og grene fra kakaoplanten, forurenet gødning, oversvømmelse eller dumpning af industriaffald også bidrage til, et større indhold af cadmium [7].
Læs også: Der er cadmium i cigaretter, læs med her for tips til rygestop
Cadmiumtolerance er individuel
Forskere har påvist, at det svinger fra person til person, hvor meget cadmium den enkelte kan klare, før det giver sundhedsproblemer. Grupper som børn, gravide og kvinder med lavt jernindtag har for eksempel større risiko for at udvikle sundhedsproblemer ved større indtag af cadmium. Børn har risiko for hurtigere at få sundhedsproblemer, da de ikke har så stor kropsmasse. Det betyder, at når en voksen på 65 kg kan indtage 162,5 mcg cadmium om ugen, kan et barn på 15 kg kun indtage 37,5 mcg. Det svarer til cirka 19 g mørk eller 76 g lys chokolade om ugen.
Gravide og kvinder med lavt jernindtag har heller ikke godt af for meget cadmium. Forskning viser, at personer med lavt jernindtag optager mere cadmium end personer med god jernstatus [2].
Producenter udvikler nye metoder
Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse, FDA, mener dog ikke, at løsningen er, at vi holder op med at spise chokolade. Derimod anbefaler FDA, at producenterne på længere sigt finder nye måder at producere chokolade på uden et højt cadmium- og blyindhold. Og siden EU i 2014 udelukkede kakaoprodukter med højere cadmiumniveauer fra det europæiske marked, har særligt producenter i Sydamerika og Caribbean undersøgt, hvordan de kunne minimere cadmiumindholdet i chokolade og kakaoprodukter [8].
En ny undersøgelse udarbejdet af The National Confectioners Association (NCA) og NGO’en As You Saw (AYS) anbefaler for eksempel at nedsætte indholdet af cadmium ved at blande bønner med lavt og højt indhold af cadmium. På længere sigt vil man se på, hvordan man kan modificere den jord, som planten vokser i, så planten ikke optager cadmium. Desuden skal man identificere typer af kakaoplanter, der i meget mindre grad absorberer cadmium. Det gælder særligt i Latinamerika og the Caribbean, hvor indholdet af cadmium er højt [5].
Læs også: Nu behøves gravide måske ikke længere at frygte kviksølv fra fisk
Du kan stadig spise chokolade
De amerikanske forskere fra University of Illinois anbefaler heller ikke, at du stopper med at spise chokolade. ”Jeg har spist kakaobønner fra landbrug i Ecuador uden at tøve. Der skal en del chokolade til, før det bliver farligt for voksne,” siger Margenot, der er adjunkt ved University of Illinois, til Science Daily [9]. ”Folk skal ikke stoppe med at spise chokolade”.
Jordon Wade, Marlon Ac-Pangan, Vitor R. Favoretto, m.fl. (2022) “Drivers of cadmium accumulation in Theobroma cacao L. beans: A quantitative synthesis of soil-plant relationships across the Cacao Belt.” PLOS ONE DOI: 10.1371/journal.pone.0261989
Olsson IM, Eriksson J, Oborn I, m.fl. (2005) “Cadmium in food production systems: a health risk for sensitive population groups”. Ambio. doi: 10.1639/0044-7447(2005)034[0344:cifpsa]2.0.co;2. PMID: 16092267
Helmfrid I, Ljunggren S, Nosratabadi R, Augustsson A, m.fl. (2019) “Exposure of metals and PAH through local foods and risk of cancer in a historically contaminated glassworks area.” Environ Int.. doi: 10.1016/j.envint.2019.104985. Epub 2019 Jul 15. PMID: 31319292
Fødevarestyrelsen (2023) "Uønsket kemi i mad" Tilgængelig hos: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/kend_kemien/Sider/Kemiske-stoffer-i-mad.aspx
NCA (2022) “Expert Investigation Related to Cocoa and Chocolate Products, Final Report”
Dælsch E., Macary H S, Van de Kerchove V (2006) “Sources of very high heavy metal content in soils of volcanic island (La Réunion)” Journal of Geochemical Exploration doi:10.1016/j.gexplo.2005.08.037.
Cocoa Research Centre (N.D) "Cadmium Mitigation" Tilgængelig hos: https://sta.uwi.edu/cru/cadmium-mitigation
European Union (2015) “Cadmium in chocolate”
ScienceDaily (2022) "Cadmium's route into chocolate" Tilgængelig hos: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220202153917.htm