Af Martin Wallin
Farmaceut
Coenzym Q10 kendes i folkemunde som Q10. Måske du har hørt om Q10 som noget der giver energi? Q10 indgår i cellernes energifabrikker, mitokondrierne, og spiller en rolle i at disse små fabrikker fungerer normalt. Vi kigger nærmere på Q10 stoffet i denne artikel, så du kan blive klogere på dette vitamin-lignende stof.
Indhold (klik for at springe til afsnit)
01. Hvad er Q10?
Hvad er Q10?
Q10 er en antioxidant som kroppen selv producerer. Det betyder, at før du er færdig med at læse denne artikel, har din krop produceret Q10, og det har din krop stor glæde af. Kroppens produktion af stoffet falder dog kraftigt med alderen, men det vender vi tilbage til. Q10 kaldes også for ubiquinon, hvor ubi betyder ”overalt”. Fordi Q10 har en funktion i mitokondrierne, så finder vi de største mængder af Q10 i organer som bruger meget energi. Hjertet er en muskel med et ganske stort energibehov, og er derfor et godt eksempel på et organ som har stor koncentration af Q10. Coenzym Q10 findes også i relativt store mængder i lever og nyrer.
Hvor kommer Q10 fra?
Kroppen producerer selv Q10 naturligt ud fra de samme byggesten som kroppen bruger til at lave kolesterol. Det er tidligere blevet beregnet, at det daglige indtag af Q10 igennem mad ligger på 3-5 mg [1]. Q10 findes i fisk, mælkeprodukter, grønsager og æg, dog er mængderne i disse fødevarer så beskedne at det ikke hæver niveauet af Q10 i blodet nævneværdigt [3]. Dog indeholder fødevarer som eksempelvis grisehjerte, oksehjerte, okselever til gengæld mængder af Q10 som kan hæve niveauet [1]. Det er også muligt at få farmaceutiske produkter i kapsler, som kan hæve niveauet.
Læs også: Ubiquinon eller ubiquinol - hvad er forskellen og hvad skal du vælge?
Hvor meget Q10 skal du have hver dag?
Der er ikke i de nordiske lande eller i USA lavet anbefalinger for hvor meget Q10 vi dagligt bør indtage [2][3]. Rationalet må antages at være, at kroppen selv, op til en vis alder, kan danne tilstrækkelige mængder. Undersøgelser har vist at kroppen over tid mister evnen til at danne Q10 [4]. Når vi er omkring 20 år topper produktionen af Q10 og aftager herefter. Når vi rammer ca. 30 års alderen er kroppens samlede mængde af Q10 faldet med omkring 25% [4]. Kroppens evne til at danne tilstrækkelige mængder af Q10 kan påvirkes i større eller mindre grad af forskellige ting, eksempelvis kolesterolsænkende medicin, statiner. Det er dog ikke dokumenteret om lave niveauer af Q10 forårsager sygdomme eller om det er sygdomme som sænker Q10 produktion.
Mere information om Coenzym Q10
Kan du spise for meget Q10?
Siden starten af 90’erne har dygtige forskere publiceret en del undersøgelser omkring sikkerheden af Q10. Data indikerer, at Q10 har en meget lav toksicitet og ikke fører til bivirkninger [5]. I en enkel undersøgelse fik deltagerne et dagligt indtag af op til 1200 mg Q10 uden det førte til nævneværdige bivirkninger.
Symptomer på mangel af Q10?
Underskud af Q10 kan medføre muskelsmerter, generel svaghed og træthed. Som tidligere nævnt kan Q10-niveauerne påvirkes af forskellige ting, eksempelvis statiner. Dette skyldes at statiner blokerer for kroppens evne til at danne kolesterol. Eftersom Q10 og kolesterol dannes det samme sted i kroppen, så risikerer man også at blokere kroppens dannelse af Q10. Det betyder, at der er en vis risiko for at kroppens niveau af Q10 sænkes.
Læs også: Kan bestemte kosttilskud forsinke aldring?
Hvorfor findes Q10 i mitokondrierne?
Q10 er en lille del af et større maskineri. Du kan betragte Q10 som et tandhjul i et urværk. Det er ikke Q10 i sig selv som får uret til at fungerer, men uden Q10 ville maskineriet ikke virke som den skal. Den faktiske funktion af Q10 finder sted i mitokondriernes indre cellemembran. Det er måske svært at forestille sig hvad den indre membran i mitokondriernes er, men et billede kan vise det meget godt. Se nedenfor:
Figur 1: En celle har mange bønneformede mitokondrier. Zoomer vi ind på mitokondrier, kan vi fysisk se at den indeholder en masse folder. Disse folder gemmer på den indre membran
Kroppen har rigtig mange celler. Faktisk har kroppen omkring 30 billioner celler, og mitokondrier finder man i stort set samtlige af kroppens celler. Mitokondrier ligner små bønner i mikroskopet, og hvis man skærer den midt over, kan man se folder indeni. Det er i disse bittesmå folder den indre membran ligger, og hvor Q10 arbejder for dig.
Q10 er svært for kroppen at optage
Det er meget svært for kroppen at optage Q10 fra eksempelvis tilskud, da Q10 er et lidt særligt stof. Det er et fedtopløseligt stof, så det kan ikke opløses i vand. Du skal derfor ikke forvente et særlig godt optag, hvis du tager Q10 i ren pulverform og skyller det ned med et glas vand. Der skal med andre ord være olie eller et andet fedtstof til stede for at øge chancen for optagelse i kroppen. Dog er tilstedeværelsen af fedt i sig selv ikke altid en garanti for god optagelse. Tidligere forskning har vist at der er stor forskel på Q10 i kapsler [6].
Q10 har en aktiv fætter, ubiquinol
Coenzym Q10 er en antioxidant, hvilket betyder at den er i stand til at neutralisere frie radikaler. Antioxidanter kendetegnes ved at de kan veksle mellem en reduceret form og en oxideret form. Q10 skal være på den reducerede form for at kunne fungere som en antioxidant. Den reducerede form for Q10 kaldes ubiquinol, og den oxiderede form for Q10 kaldes for ubiquinon. Kroppen er heldigvis ret smart, for den kan nemlig selv veksle mellem den ene og den anden form, alt efter hvad behovet er.
Q10 som lægemiddel kan godt påvirke andre lægemidler
Q10 har ifølge Lægemiddelstyrelsen en potentiel problematisk interaktion med stoffet Warfarin, som indgår i lægemidlerne: Marevan, Warfarin "Orion", Warfarinnatrium "2care4". Lægemiddelstyrelsen skriver at Q10 og warfarin kan indtages sammen, men at det anbefales man får målt sit INR ved indledning og ophør af behandling af Q10 [7]. INR er en blodprøve, hvor man kigger på blodets evne til at størkne.
Q10 har rigtig mange navne
Coenzym Q10, Ubiquinone = oxideret Coenzym Q10, Ubiquinol (QH) = reduceret Coenzym Q10, Q eller Q10 eller CoQ10, Ubidecarenone, v2,3-Dimethoxy-5-methyl-6-decaprenyl-1,4-benzoquinone
Læs om antioxidanter og oxidativ stress her!
Mattila P, Kumpulainen J. (2001) "Coenzymes Q9and Q10: contents in foods and dietary intake" Journal of Food Composition and Analysis. doi: 10.1006/jfca.2000.0983
Nordic Council of Ministers (2014) "Nordic Nutrition Recommendation 2012". 2014:002
Snetselaar, L, Jesus, J, DeSilvia, D, m.fl, (2021) "Dietary Guidelines for Americans 2020-2025" National Library of Medicine doi:10.1097/NT.0000000000000512
Aaseth J, Alexander J, Alehagen U. (2021) "Coenzyme Q10 supplementation–In ageing and disease. Mechanisms of Ageing and Development" Elsevier,
Hidaka T, Fujii K, Funahashi I, Fukutomi N, Hosoe K. (2008) "Safety assessment of coenzyme Q10 (CoQ10)" Biofactors. 2008;32(1‐4):199-208.
López-Lluch G, Del Pozo-Cruz J, Sánchez-Cuesta A, m.fl. (2018) "Bioavailability of coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization". Nutrition. 2019 Jan;57:133-140. doi: 10.1016/j.nut.2018.05.020. Epub 2018 Jun 27. PMID: 30153575
Lægemiddelstyrelsen (n.d) "Interraktionsoplysninger" Tilgængelig hos: http://www.interaktionsdatabasen.dk/ShowAllDetails.aspx?pids=0454709e-936b-47f8-98c4-3eabe245fa01&ID=9c30f9f8-b46b-4af4-9816-a0a905d9d4de