Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Opskriften på den bedste powernap starter med en kop kaffe
  Kvinde der drikker en kop kaffe i sin seng

  Af Martin Wallin
  Farmaceut


  Du kender det måske godt – det er eftermiddag, klokken er mellem 14 og 16, og du føler dig helt flad på batterierne. Det er ikke dig, der er noget galt med. Det er helt normalt at føle sig tappet for energi på dette tidspunkt, men du kan faktisk gøre noget ved det. Du får her det ultimative tip til mere energi.

  Det naturlige dyk og hvad man kan gøre ved det
  Det er helt normalt at opleve følelsen af at mangle energi og overskud hen på eftermiddagen. Det skyldes, at vores naturlige døgnrytme oplever et mindre dyk mellem 14 og 16. Dette dyk betyder, at vi kan føle os trætte og uoplagte. Men der er faktisk et smart trick til at gøre noget ved dette. For at øge din produktivitet, hukommelse og energi, kan du overveje en powernap.

  Læs også. Sådan påvirker alkohol din søvn

  Få alle fordelene ved en powernap
  Den optimale længde for din powernap er et sted mellem 10 og 20 minutter [1]. Det handler om at holde din lur kort, så du ikke havner i den dybe søvn. Sker dette, så vil du opleve den modsatte effekt og faktisk føle dig mere træt efter din powernap. Holder du dig til maksimum 20 minutter, vil du have let ved at vågne igen og hurtigt føle dig mere frisk og energisk. Det er dog ikke alle mennesker. der har lige stor glæde af powernaps. Hvis du i forvejen har problemer med søvn eller lider af søvnløshed, kan du med fordel læse mere her. I stort set alle andre tilfælde vil en powernap, på det rette tidspunkt, kunne gøre underværker for dig.

  Gode nyheder: powernap påvirker ikke din nattesøvn
  Tidligere undersøgelser har vist, at powernaps ikke påvirker vores nattesøvn [2]. Powernaps påvirker heller ikke din nattesøvn, hvis du kommer til at sove i længere tid end de anbefalede 20 minutter. Så der er ingen grund til panik, hvis du kommer til at slukke for din alarm og sove for længe. Det vil altså sige at powernaps giver dig mere energi og overskud, kan gøre dig mere produktiv og påvirker ikke din nattesøvn. Lyder powernap som noget for dig? Her er vores guide til at optimere din powernap.

   

  Din guide til den bedste powernap

  • Find et lokale, hvor du vil sove: Det er vigtigt at finde et sted hvor du kan få den nødvendige ro. Du kan ligge ned på en sofa, en seng, eller sidde i en lænestol.
  • Gør det mørkt: Det er en klar fordel hvis du kan gøre lokalet mørkt, da det vil få dig til at falde i søvn hurtigere. Du kan med fordel bruge en sovemaske.
  • Do-not-disturb: Denne indstilling på din smartphone er smart og kan hjælpe dig til at du ikke bliver forstyrret af din chef midt i din powernap. Du kan bruge ørepropper eller bruge hovedtelefoner med støjreducerende effekt (noise-cancelling) for at lukke alt støj ude.
  • Sæt en alarm: Det er vigtigt, at du sætter din alarm til 20 minutter for at sikre du ikke havner i den dybe søvn. Start din timer lige før du lukker dine øjne.
  • Luk øjnene: Nyd din lur i 20 minutter.


  Læs også: Undersøgelse: god søvn gør kvinder mere ambitiøse

  Kaffe kan optimere din powernap
  For at få den ultimative og bedste powernap skal du drikke en kop kaffe lige inden din lur starter. Du læste rigtigt. Du skal simpelthen drikke kaffe, inden du vil påbegynde din powernap. Forklaringen er faktisk meget simpel. Når vi er vågne, ophober vores hjerne et stof som hedder adenosin. Adenosin er et naturligt restprodukt, som gør os trætte og uoplagte. Kroppen skiller sig af med adenosin når vi sover, men faktisk også når vi powernapper. Kaffe har den egenskab at den kan gå ind og påvirke effekten af adenosin i hjernen. Kaffe indeholder nemlig koffein, som virker de samme steder i hjernen som adenosin. Tilstedeværelsen af koffein i hjernen vil have en opkvikkende effekt, fordi den til en vis grad forhindrer adenosin i at gøre dig træt. Life-hacket kommer her: Koffein finder først frem til hjernen efter små 15 minutter. Så imens du sover, vil kroppen skille sig af med det trættende stof, adenosin, og samtidig fodre din hjerne med koffein. Når der ikke er adenosin til stede i hjernen, vil koffein have en øget effekt. Efter dine 20 minutters powernap vil du åbne dine øjne og hoppe ud af sengen fyldt med energi og overskud [3,4].

  Du kan derfor med ro i sindet gøre brug af powernaps uden at påvirke din nattesøvn og endda vågne dobbelt så frisk, hvis du tilføjer kaffe til din powernap rutine.

  Sover du dårligt? Nutriverse står klar til at hjælpe
  Har du problemer med nattesøvnen, kan du altid ringe helt gratis og få råd hos os. Vores certificerede søvncoach Eva hjælper dig på vej med overskuelige og konkrete metoder, som hjælper dig godt på vej. Læs mere om vores vejledningsservice her.
  Sov godt!

  Læs også: Vidste du at kaffe blokerer for dit jernoptag?
   

  Referencer
  [1]  

  Milner, C. E. & Cote, C. A. (2009) ‘Benefits of napping in healthy adults: impact of nap length, time of day, age, and experience with napping’, Journal of Sleep Research, s- 272–281. doi:10.1111/j.1365-2869.2008.00718.x

  [2]  

  Pilcher, J. J. m.fl. (2001) ‘The prevalence of daytime napping and its relationship to nighttime sleep’, Behavioral Medicine, s. 71–76. doi:10.1080/08964280109595773.

  [3]  

  Hayashi, M. m.fl. (2003) ‘The alerting effects of caffeine, bright light and face washing after a short daytime nap’, Clinical Neurophysiology, s. 2268-78. doi: 10.1016/s1388-2457(03)00255-4

  [4]  

  Romdhani, M. m.fl. (2021) ‘The effect of experimental recuperative and appetitive post-lunch nap opportunities, with or without caffeine, on mood and reaction time in highly trained athletes’, Frontiers in Psychology, s. 1-11. doi: 10.3389/fpsyg.2021.720493.