Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Omega-3 og fiskeolie – alt du skal vide!
  Alt du skal vide om Omega 3
  Af Martin Wallin
  Farmaceut

   

   

  Hvad er omega-3 og fiskeolie?

  Omega-3 er flerumættede fedtsyrer. Du ved sikkert, at smør er mættet fedt, som er kendetegnet ved at være fast ved stuetemperatur. Flerumættet fedt, eksempelvis omega-3 og omega-6, er derimod kendetegnet ved at være flydende ved stuetemperatur. Både omega-3 og omega-6 er essentielle fedtsyrer, hvilket betyder, at din krop ikke selv kan danne disse fedtsyrer og derfor skal have dem tilført udefra via kosten eller kosttilskud. De mest kendte omega-3 fedtsyrer er alfa-linolensyre (ALA), eikosapentaensyre (EPA), dokosahexaensyre (DHA). EPA og DHA kommer fra fiskeolie og ALA kommer fra planteriget. En god kilde til ALA er hørfrø og chiafrø. Kroppen kan godt omdanne ALA til EPA og DHA, dog ikke særlig effektivt, hvilket taler for at du direkte indtager DPA og EPA udenom ALA.

  Læs også: Hvad er det bedste tilskud til din mentale sundhed?

  Beviste effekter og virkning ved omega-3 fedtsyrer (DHA, ALA og EPA)

   

  Vedligeholdelse af normalt blodtryk

  DHA og EPA bidrager til at vedligeholde et normalt blodtryk. Dette kan skyldes at blodtrykket falder ved øget karudvidelse [1].

   

  Vedligeholdelse af normale triglycerider i blodet

  Både DHA og EPA bidrager til vedligeholdelser af normale niveauer af triglycerider. Dette skyldes at EPA og DHA kan sænke niveauet af forhøjede triglycerider [1]. DHA kan også alene bidrage til vedligeholdelse af normale niveauer af triglycerider.

   

  Normal hjertefunktion

  DHA og EPA bidrager til normal hjertefunktion [1]

   

  Normalt syn

  DHA bidrager til vedligeholdelse af normalt syn.

   

  Normal hjernefunktion

  DHA bidrager til normal hjernefunktion. Det er derfor det siges at ”fisk er hjernemad”.

   

  Normal udvikling af hjernen

  Dit DHA indtag under og efter graviditeten bidrager til normal udvikling af hjernen hos fostre og babyer som ammes.

   

  Normal udvikling af synet

  Dit DHA indtag bidrager til normal udvikling af synet hos babyer op til 12 måneder.

   

  Normal udvikling af øjnene

  Dit DHA indtag under og efter graviditeten bidrager til normal udvikling af øjnene hos fostre og babyer som ammes.

   

  Normale kolesterol niveauer

  Vidste du, at ALA spiller en rolle når det kommer til kolesterol? ALA bidrager til vedligeholdelsen af et normalt niveau af kolesterol i blodet.

   

  Normal vækst og udvikling af børn

  Den essentielle fedtsyre ALA er nødvendig for normal vækst og udvikling af børn.

   

  Pharma Nord<p class="product_name">Bio-Marin Naturel</p><p class="product_quantity">150 kapsler</p>

  Pharma Nord

  Bio-Marin Naturel

  150 kapsler

  Pharma Nords Bio-Marin Naturel indeholder renset fiskeolie fra vilde fisk, som er rig på omega-3 fedtsyrer. Omega-3 bidrager til en normal hjerne og hjertefunktion.Mere information

  N0032

  97,30 kr.

  139,00 kr.Du sparer 41,70 kr.

   

  Er fiskeolie sundt for os?

  Vores danske myndigheder anbefaler en kost, hvor fisk er en vigtig hjørnesten. Dette skyldes, at fisk indeholder de vigtige fedtsyrer DHA og EPA. Faktisk skal vi spise 350 gram fisk om ugen for at følge rådene, heraf 200 gram fede fisk. Fede fisk er eksempelvis makrel, laks og sild. Det svarer til, at vi spiser fisk to gange om ugen som hovedmåltid eller flere gange om ugen som pålæg. Her er der ingen forskel mellem vildtfanget fisk eller opdrættet fisk. Så i den sammenhæng er svaret klart:

  Ja, fisk er sundt for os. Du kan så spørge dig selv – spiser jeg nok fisk?

  Læs også: Veganer eller vegetar? Sådan får du omega-3 fra planteriget!

  Så meget omega-3 må du spise

  Myndighedernes anbefaling går på, at vi skal spise nok til at vores kroppe fungerer normalt. Spiser du 350 gram fisk om ugen, understøtter du din krops normale behov. Hvad sker der, hvis du spiser rigtig meget fisk eller tager kosttilskud med et højt indhold af omega-3? Selvom der ikke er fastsat et øvre dagligt indtag af omega-3, har de europæiske sundhedsmyndigheder tidligere konkluderet, at et indtag på op til 5 gram EPA og DHA om dagen er sikkert for voksne. Det svarer til omkring 340 gram laks om dagen, eller 2,4 kilo om ugen [3]. Selvom det formentligt ikke skader, så vil det måske heller ikke gavne at indtage større mængder.

   

  En optimal dosis af omega 3-er ikke noget der findes særlig meget forskning på, men svaret skal måske findes et sted mellem de danske minimumsanbefalinger og 5 gram EPA og DHA.

  Illustration over EPA og DHA indhold i fisk
   

  Symptomer på omega-3 mangel

  Omega-3 underskud er et emne, der ikke er velbelyst i videnskaben, så vi ved ikke med sikkerhed, hvad mangelsymptomer på omega-3 er. Heldigvis er det svært at komme i underskud, hvis bare man sørger for at få lidt fiskeolie ind. Følger du anbefalingerne på 350 gram fisk om ugen, så er du helt sikker på ikke at komme i underskud.

   

  Solaray<p class="product_name">Omega 3</p><p class="product_quantity">60 kapsler</p>

  Solaray

  Omega 3

  60 kapsler

  Solaray Omega 3 er udvundet fra vilde ansjoser og indeholder både EPA og DHA.Mere information

  N0186

  239,20 kr.

  299,00 kr.Du sparer 59,80 kr.

   

  Hvem har brug for tilskud af omega-3?

  Der kan være flere grunde til at du måske ikke spiser fisk. Hvis du er vegetar, veganer, vil undgå tungmetaller, eller bare ikke kan lide at spise fisk, så kan et tilskud være en udmærket løsning. Hvis du er veganer eller vegetar, kan du vælge et plantebaseret tilskud, eksempelvis Omega 3 Green, hvor omega-3 udvindes af alger og chiafrø. Et andet omega-3 tilskud som Bio-Marin Naturel kan anvendes, hvis du gerne vil sikre et højere indtag af essentielle omega-3 fedtsyrer.

  Læs også: Er du nysgerrig på antiinflammatorisk kost? Her er guiden til nybegyndere

   

  Køb Omega-3 
   

  Referencer
  [1]  

  Sundhed.dk (2022) Omega-3 Fedtsyrer. Tilgængelig hos: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/generelt/tilstande-og-sygdomme/diverse/omega-3-fedtsyrer/

  [2]  

  EFSA (2012)Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA. Tilgængelig hos: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815

  [3]  

  National Institute of Health (N.D) Omega 3 Fatty Acids. Tilgængelig hos: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/