Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Krigsforsøg ligger til grund for vores C-vitaminanbefalinger
  Appelsiner som hænger på et træ
  Af Bjørn Falck Madsen
  Journalist


  De C-vitaminanbefalinger er i virkeligheden slet ikke baseret på menneskets egentlige behov, har amerikansk forskning afsløret. Faktisk læner det sig mere op ad nogle gamle krigsforsøg, hvor man ville se, hvor lidt af vitaminet folk kunne klare sig med uden at bukke under.

  Ville finde skørbugs-grænsen
  Forsøget foregik i England ved Sorby Research Institute i Sheffield i slutningen af 1930erne, da 2. Verdenskrig var brudt ud. Føden på det tidspunkt var knap, og de nødrationer, som fandtes ombord på flådens redningsbåde, skulle nedjusteres til et absolut overlevelsesminimum. Derfor ønskede forskerne at finde det skæringspunkt for indtag af C-vitamin, hvor kroppen udviklede skørbug. Det er en tilstand af akut C-vitaminmangel, hvor vævene går i opløsning.

  Læs også: Her er din guide til antiinflammatorisk kost

  Lavede eksperimentelle sår på deltagerne
  Påviselig skørbug var udpeget som en slags ”end point” for forsøget. Deltagerne , som i øvrigt var militærnægtere, blev udsat for systematisk C-vitaminmangel lige til den grænse, hvor denne tilstand normalt optræder. Forskerne bag disse forsøg lavede desuden eksperimentelle sår på forsøgspersonerne for at måle, hvordan det påvirkede sårheling og arvævsdannelse. Disse processer er stærkt afhængige af C-vitamin, som er en nøgleingrediens i vores collagen. Collagen er det protein, der på det bogstaveligste ”limer” kroppens celler sammen.

  WHO’s anbefalinger lænede sig op ad forsøg
  De britiske forskere fandt frem til, at et dagligt indtag på blot 10 mg C-vitamin ville kunne holde skørbug fra døren. Dette er med andre ord en ren overlevelsestærskel. Alligevel dannede den grundlag for de anbefalinger, som WHO (Verdenssundhedsorganisationen) senere præsenterede verden for, nemlig 45 mg om dagen. I Danmark er den efterfølgende hævet til 60 mg, og senest til 80 mg.

  Disse forsøg ville aldrig gå an i dag
  Det er den amerikanske forsker, praktiserende tandlæge og professor ved UW School of Dentistry, Philippe Hujoel, som har haft de historiske forsøg under lup [1], og han er efter eget udsagn forfærdet. ”Dette C-vitamineksperiment er et chokerende forsøg. Forskerne udpinte forsøgspersonernes C-vitaminniveau i kroppen over lang tid og skabte potentielt livstruende tilstande. Det ville aldrig blive accepteret i dag”, har Professor Hujoel udtalt.

  Læs også: Vidste du at C-vitamin øger jernoptaget? Tilgengæld blokerer kaffe for dit jernoptag

  Vi behøver langt mere C-vitamin
  Han slår selv på tromme for et væsentligt højere dagligt indtag af C-vitamin. Ifølge ham skal man have tæt på 100 mg C-vitamin om dagen for at undgå svag og mangelfuld bindevævsdannelse. Tidligere i år offentliggjorde han forskning, som var baseret på en gennemgang af 15 kliniske forsøg, hvor han havde vist en klar sammenhæng imellem blødende tandkød og lavt indtag af C-vitamin.


  Graf over C-vitamin anbefalinger over tiden

   

  Referencer

  [1]

    

  American Journal of Clinical Nutrition (2021)