Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Hvorfor stopper vi med kolesterolsænkende medicin?




    Af Martin Wallin
    Farmaceut


    Mange, som er i behandling med kolesterolsænkende medicin, stopper behandlingen igen. Ikke grundet forbedring i kolesteroltallene, men ubehagelige bivirkninger fra medicinen. At stoppe en behandling er ikke uden risici, og skal drøftes med egen læge. Vælger du at stoppe behandlingen, så kan du efterfølgende forsøge at sænke dit kolesteroltal uden medicin, hvilket du kan finde svar på her.

    Danskerne er storforbrugere af kolesterolsænkende medicin
    740.000 danskere tager kolesterolsænkende medicin, bedre kendt som statiner [1]. Ved høje kolesteroltal har man for højt niveau af LDL-kolesterol i blodet, hvilket kan øge risikoen for blandt andet udvikling af hjertekarsygdomme og blodpropper [2]. Høje LDL-kolesteroltal opstår eksempelvis hvis man spiser for meget fed mad, ryger eller drikker meget alkohol [2].

    Læs også: Undersøgelse: plantebaseret kost sænker risiko for hjertekarsygdomme

    Mange oplever svære bivirkninger fra statiner
    Selvom at behandling med statiner virker godt mod forhøjet kolesterol, så afbryder mange forløbet, grundet ubehagelige bivirkninger. De mest almindelige bivirkninger er smerter, kramper og svaghed i musklerne. Årsagen til muskelsmerter grundet statiner er omdiskuteret, men en nyere forskningsartikel peger på Q10, som noget, der kan bidrage til forståelsen [2,3].

    Sådan virker statiner
    Statiner virker ved at hæmme kroppens egen dannelse af kolesterol. Når kroppen ikke længere danner sit eget kolesterol, så tvinger den cellerne til at fjerne LDL-kolesterolet fra vores blodbaner. Rent teknisk så hæmmer statiner et bestemt enzym, som er med til at danne kolesterol [3]. En uønsket effekt af dette er, at statiner samtidig kan påvirke kroppens produktion af coenzym Q10. Kolesterol og Q10 dannes det samme sted i cellerne – hæmmer du dannelsen af kolesterol så kan dannelse af Q10 også blive hæmmet [3].

    Læs også: Derfor skal du måle dit blodtryk

    Kan mangel på coenzym Q10 give muskelsmerter
    Coenzym Q10, også kendt som ubiquinone, findes i alle kroppens celler. Q10 spiller en rolle i cellernes energiomsætning. Nedsætter vi kroppens coenzym Q10, så påvirker vi måske også energiproduktionen i vores muskelceller. Dette er fortsat en af de ledende teorier i forskerkredse [3], men tiden må vise om dette er sandt.

    Læs også: Q10 - alt du skal vide

    Kan man undgå de uønskede bivirkninger? 
    Det korte svar er desværre nej. Oplever man bivirkninger ved statiner, kan man, ifølge Sundhedsstyrelsen, ikke gøre meget for at få dem væk. Bivirkningerne er dog forbigående, hvilket betyder at bivirkningerne forsvinder når behandlingen stopper – men dette nytter jo ikke noget, hvis man har brug for at holde sit kolesteroltal nede. Ifølge Sundhedsstyrelsen, er det derfor bedst at fjerne grunden til at man tager statiner; altså at sænke kolesteroltallet gennem nye kostvalg.

    Sænk dit kolesteroltal naturligt og uden medicin
    En sænkning af kolesterolniveauet kan blandet andet opnås ved ændret kost- og livsstilvaner. Der er mange tiltage man kan igangsætte for at sænke kolesterolniveauet: Mere motion, flere grøntsager, vælg de magre kødprodukter, mindre smør, eller et skifte til fedtkilder med flere umættede fedtsyrer [4].

    Nutriverse er klar til at hjælpe
    Hos Nutriverse kan vi hjælpe dig i gang – på den nemme måde. Med gratis hjælp fra vores sundhedsspecialist, Eva, får du inspiration til hvordan du kan supplere din kost med mere lækkert og smagfuldt grønt i hverdagen. Det handler ikke om at ændre på alt hvad du spiser, men om at give dig ideer til hvordan du nemt og enkelt kan få flere grønne og sunde fødevarer ind i dine måltider, og dermed sænke dit kolesterol.

    Læs også: Populær kost øger risiko for hjertekarsygdomme
     

    Referencer
    [1]  

    Medstat.dk: Sundhedsdatastyrelsen (2022) "Statistikker" Tilgængelig hos: https://medstat.dk

    [2]  

    Hjerteforeningen (2013) “Derfor kan du risikere at få muskelsmerter af statiner” Tilgængelig hos: https://hjerteforeningen.dk/2013/01/derfor-kan-du-risikere-at-faa-muskelsmerter-af-statiner

    [3]  

    Abd, Thura T; Jacobson, Terry A (2011) "Statin-induced myopathy: a review and update" doi:10.1517/14740338.2011.540568

    [4]  

    Juul L (2022) "Højt kolesterol - hjælper kostændringer og træning?" Tilgængelig hos: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/kolesterolforstyrrelser/hoejt-kolesterol-hjaelper-kostaendringer-og-traening/