Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Hjertet: Kosttilskud og udstyr til dit måske vigtigste organ




    Vitaminpiller med forskellige farver ligger på et bord med enkelte vilde blomster

    Af Martin Wallin
    Farmaceut

    Hvis du gerne vil spise mad som kan bidrage til dit hjertes sundhed, så er der en del næringsstoffer som bidrager netop til vores store pumpeorgan. I denne artikel kigger vi på, hvilke kosttilskud, og udstyr, der kan være gode at have i baghovedet, når du vil støtte dit hjerte.

    Hvorfor er hjertet så vigtigt?

    Hjertet pumper konstant blod rundt i kroppen for at forsyne med ilt og næringsstoffer, heriblandt dine muskler og hjerne. Faktisk løber der ca. 5 liter blod igennem dit hjerte hvert eneste minut, når du slapper af. Det er 2.6 millioner liter blod per år som flyder igennem denne muskel, så vores hjerte er med andre ord et vigtigt organ, som vi skal passe rigtig godt på. Udover motion, så er kost og essentielle næringsstoffer vigtige parametre i denne sammenhæng. Lad os kigge nærmere på hvilke substanser der bidrager til sagen.

     

    Magnesium – et knoglemineral som også er et hjertemineral

    Magnesium er et vigtigt mineral, der hjælper med at regulere vores hjerterytme, eftersom magnesium støtter vores normale muskelfunktion. Behovet for magnesium varierer alt efter individuelle behov, men fødevarestyrelsen anbefaler at voksne skal have 375 mg per dag. Udover at give den nødvendige støtte til hjertet, så indgår magnesium i over 300 enzymsystemer og er det fjerde mest almindelig stof i kroppen. Det er derfor en god idé at indtage nok magnesium igennem kosten eller som kosttilskud. [1] Det er tidligere estimeret, at vi er i stand til at optage 51-60% af magnesium fra den mad vi spiser. Resten ryger direkte ud i toilettet [2]. Absorption af magnesium kosttilskud varierer også betydeligt. Mange kosttilskud indeholder typisk kilder til magnesium som optages meget dårligt af kroppen. Det drejer sig eksempelvis om magnesiumoxid. Derfor skal du gå efter andre kilder som giver væsentlige bedre resultater. Her kan nævnes magnesiumcitrat, magnesiumacetat eller magnesiumbisglycinat.

     

    Vil du vide mere om gode magnesiumkilder? Magnesium – alt du skal vide

     

    Nordbo Magnesium

    Et glas Pure Magnesium fra Nordbo med kilden magnesium bisglycinat

    Bio-Magnesium

    En æske Bio-Magnesium med tre forskellige kilder af magnesium

    Solgar Magnesium

    Magnesium Citrate fra Solgar indeholder magnesium citrat

    Thiamin (vitamin B1) – Energi til hjertet

    Thiamin, også kendt som vitamin B1, er et essentielt næringsstof, der støtter hjertets normale muskelfunktion. Dette skyldes at Vitamin B1 spiller en rolle i energiproduktionen i alle celler, herunder hjertets celler. Derudover spiller thiamin en vigtig rolle i metabolismen af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Det betyder med andre ord, at thiamin hjælper med at omdanne mad til energi, hvilket er afgørende for at hjertet kan pumpe blod og opretholde sin funktion. Hjertet er faktisk et af de mest metabolisk aktive organer i kroppen og er afhængig af en stabil forsyning af energi for at fungere korrekt. Thiamin hjælper også med at støtte et normalt nervesystem, som kontrollerer hjertefrekvensen og blodtrykket [3,4] Tilstrækkeligt indtag af thiamin kan opnås igennem en sund kost . Tilskud kan hjælpe med at sikre du opnår tilstrækkelige mængder.

     

    B-kompleks Pharma Nord

    En æske Bio-B-Kompleks indeholder alle otte vigtige b-vitamin kilder

     

    EPA og DHA – fiskeolie og omega-3 fedtsyrer til hjertet

    EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), også kendt som omega-3 fedtsyrer, understøtter en normal hjertefunktion. Dette er anerkendt af de europæiske sundhedsmyndigheder og det skyldes at adskillige studier har antydet, at disse fedtsyrer kan hjælpe med at sænke blodtrykket, pulsen, og blodets koncentration af triglycerider, hvilket bidrager til den generelle hjertesundhed. EPA og DHA findes i fed fisk, og det anbefales generelt at vi indtager samlet 200-500 mg hver dag som en del af en sund kost. Dog menes 250 mg per dag at være tilstrækkeligt for at opnå effekten. [5]

     

    Læs også vores artikel: Omega 3 – alt du skal vide

     

    Bio-Marin Naturel

    Æske Bio-Marin Naturel med naturligt højt indhold af fiskeolie med EPA og DHA

     

    Omega 3 Green

    Æske omega 3 green med plantebaseret EPA og DHA

    Omega 3 - Vildtlevende fisk, Ansjoser

    En dåse Omega 3 Solaray fra ansjoser og høje niveauer med EPA og DHA

     

    Blodtryksmåler – dit hjerte vil takke dig

    Når vi nu snakker om tiltag, du kan gøre for din hjertesundhed, så er det svært at komme udenom blodtryksmålere. En blodtryksmåler kan bruges til at måle dit systoliske og diastoliske blodtryk samt din puls. Ifølge hjerteforeningen, så har omkring 1 mio danskere forhøjet blodtryk, og omkring 300.000 af dem ved det ikke. Det anbefales, at alle danskere over 50 år bør måle sit blodtryk hvert år, hvis de tidligere har haft forhøjet blodtryk. At have et højt blodtryk øger risikoen for åreforsnævring, hvilket kan føre til hjertekrampe og blodpropper i hjertet og hjernen. Desuden kan et højt blodtryk på lang sigt øge risikoen for udvidelse af hjertet, hjerneblødning samt hjertesvigt og nyresvigt. Derfor er det meget fornuftigt at løbende holde øje med blodtrykket.

    Blodtryksmåler fra Rossmax kan måle blodtrykket hurtigt og sikkert

    Læs også vores artikel: Derfor skal du måle dit blodtryk 

    Pas godt på jer selv og jeres hjerte!

     

    Referencer
    [1]  

    EFSA (European Food Safety Authority) (2009) "Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to magnesium and electrolyte balance" Journal 2009;7(9):1216

    [2]  

    IoM (Institute of Medicine), (1997) "Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride." National Academy of Sciences. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Washington D.C. National Academy Press.

    [3]  

    Bender DA (1999) "Optimum nutrition: thiamine, biotin and pantothenate" Proceedings of the Nutrition Society, 58, 427-433.

    [4]  

    IoM (Institute of Medicine) (1998) "Thiamin In Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline" National Academy Press, Washington D.C, chapter 4, pp 58-86

    [5]  

    EFSA (European Food Safety Authority) (2010) "Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to eicosapentaenoic acid (EPA)"
    Journal 2010;8(10):1796

    [6]  

    Hjerteforeningen (2021) "Forhøjet blodtryk" Tilgængelig hos: https://hjerteforeningen.dk/forebyggelse/forhoejet-blodtryk