Af Molle Hinchely
Tekstforfatter
Hjertekarsygdomme er den næststørste dræber i Danmark. Hver fjerde dansker dør af en hjertekarsygdom [1]. Selvom antallet af dødsfald grundet hjertekarsygdomme er halveret siden 1997, døjer omkring 524.000 danskere stadig med dem [2]. Vi er altså bestemt ikke ukendte med disse kardiovaskulære sygdomme.
Nogle studier peger på, at en plantebaseret kost kan hjælpe med at forebygge og behandle hjertekarsygdomme, så kunne højere indtag af planteføde være en måde at få de høje danske tal ned på?
Læs også: Derfor skal du måle dit blodtryk
Hvad er hjertekarsygdomme?
Hjertekarsygdomme er lidelser, der rammer hjertet og/eller blodkarrene. Når lidelserne skyldes åreforsnævringer, bliver dette kaldt for iskæmiske hjertesygdomme. Denne type hjertesygdom påvirker blod- og iltforsyningen til hjertet og kan resultere i blodpropper.
Derudover omfatter hjertekarsygdomme en lang række andre lidelser såsom hjertefejl, forhøjet blodtryk, hjerterytmeforstyrrelser og hjertesvigt.
Hvorfor bliver man hjertepatient?
Der er mange årsager til, at man kan blive ramt af hjerte-kar-sygdomme. Nogle af de faktorer, der især øger risikoen, er blandt andet rygning, for meget fed mad, overvægt, stort alkoholforbrug eller manglende motion [3]. Disse risikofaktorer kan føre til åreforkalkning, hvor fedt bliver aflejret i pulsårerne. Fedtaflejringer består primært af kolesterol og kan på sigt gøre skade på pulsårens vægge. Kroppen vil derfor forsøge at reparere disse skader, hvilket danner arvæv i årerne. Dette arvæv gør årerne smallere og mindre elastiske, og det øger risikoen for blandt andet blodpropper [4].
Læs også: Veganer eller vegetar? Sådan får du omega-3 fra planteriget
Undersøgelser peger også på, at inflammation spiller en rolle i udviklingen af hjerte-kar-sygdomme [5]. Inflammation er immunforsvarets egen reaktion på skader, bakterier og virus, hvilket i sig selv er et smart træk for kroppen. Problemet opstår dog, hvis man er udsat for kronisk inflammation, hvilket kan blive forårsaget af eksempelvis kroniske skader eller stort indtag af inflammatorisk mad som rødt kød, fede mejeriprodukter og sukker [6]. Inflammation er en reaktion på de skader i væv og muskler, som eksisterende hjertekarsygdomme forårsager, men kronisk inflammation i kroppen kan også fremkalde nye hjertekarsygdomme.
Plantebaseret kost og hjertekarsygdomme
Som beskrevet er nogle af de største risikofaktorer for at udvikle hjertekarsygdomme for meget fed mad og overvægt. Derfor kan din kost være med til at bestemme, om du er i risikozonen for at blive hjertepatient. I en tre månder lang undersøgelse fra 2011 afprøvede man blandt andet, hvordan en diæt bestående af ubearbejdet, plantebaseret mad påvirkede hjertepatienter og folk i risikozonen. Her blev der påvist et markant fald i de typiske risikofaktorer såsom højt kolesterolindtag, for højt BMI-index og for højt blodtryk [7]. I gennemsnit faldt deltagernes kolesterolindtag fra 152 mg/d til kun 7,2 mg/d. Forskning har også før påvist, at en balanceret plantebaseret diæt kan reducere generel inflammation i kroppen. Dette kan blandt andet skyldes de mange antioxidanter eller det generelt lave indhold af inflammatoriske elementer i ubearbejdet, plantebaseret kost [8]. Man behøver dog ikke udelukkende at leve af vegetarretter for at udnytte de sundhedsmæssige fordele. Et lavere indtag af animalske produkter, især produkter som rødt kød, har en dokumenteret positiv effekt på ens helbred – og så anbefales det også af Sundhedsstyrelsen [9].
Læs også: Omega-3 bidrager til normal hjertefunktion - her er alt du skal vide!
Hjerteforeningen (2019) “Fakta om hjerte-kar-sygdom i Danmark”
Hjerteforeningen (2021) “Fakta om hjerte-kar-sygdom i Danmark”
Sundhedsstyrelsen (2005) “Hjertesygdom – Fakta og forebyggelse”
Fioranelli M, Bottaccioli AG, Bottaccioli F, m.fl. (2018) "Stress and Inflammation in Coronary Artery Disease: A Review Psychoneuroendocrineimmunology-Based."" Front Immunol. doi: 10.3389/fimmu.2018.02031. PMID: 30237802; PMCID: PMC6135895.
Barnard ND, Goldman DM, Loomis JF, m.fl. (2019) "Plant-Based Diets for Cardiovascular Safety and Performance in Endurance Sports". Nutrients doi: 10.3390/nu11010130. PMID: 30634559; PMCID: PMC6356661.
Chainani-Wu N, Weidner G, Purnell DM, m.fl. (2011) "Changes in emerging cardiac biomarkers after an intensive lifestyle intervention". Am J Cardiol. doi: 10.1016/j.amjcard.2011.03.077. Epub 2011 May 31. PMID: 21624543.
Muscella A, Stefàno E, Marsigliante S. (2020) "The effects of exercise training on lipid metabolism and coronary heart disease". Am J Physiol Heart Circ Physiol. doi: 10.1152/ajpheart.00708.2019. Epub 2020 May 22. PMID: 32442027.
Wanders AJ, Zock PL, Brouwer IA. (2017) "Trans Fat Intake and Its Dietary Sources in General Populations Worldwide: A Systematic Review". Nutrients. doi: 10.3390/nu9080840. PMID: 28783062; PMCID: PMC5579633.
Fødevarestyrelsen(2022) "De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima” Tilgængelig hos: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/ 2022