Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Gravide behøver måske ikke frygte kviksølv i fisk
  En bunke fangede fisk

  Af Bjørn Falck Madsen
  Journalist

   

  Forskere udfordrer sundhedsmyndigheder
  I årtier har sundhedsmyndigheder advaret imod indholdet af kviksølv i fisk – især gravide er blevet frarådet at spise fisk. Årsagen har været observerede skader på menneskers nervesystem allerede i fosterstadiet med en risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn.

  Men britiske og amerikanske forskere udfordrer nu sundhedsmyndighedernes opfattelse. Nye studier viser, at methylkviksølv, som blandt andet findes i fisk, er skadeligt. Men det er ikke tungmetallet i sig selv, som er giftigt. Det er derimod kviksølvets stærke tendens til at binde selen, et sporstof som også findes i blandt andet fisk. Når selen er bundet til kviksølv, kan selenet ikke længere indgå i de omtrent 25-30 livsvigtige selenoproteiner, som mennesket kontinuerligt danner, og som blandt andet har til opgave at beskytte kroppens celler. Når det sker, mister kroppen en del af sin beskyttelse mod oxidative skader på hjernen og nervesystemet.

  Læs også: Sådan reducerer du dit cadmium indtag

  Skaderne skyldes mangel på selen
  Den amerikanske forsker og tungmetalekspert, Dr. Nicholas Ralston, fra Lake Region State College i North Dakota, USA, forklarer sammenhængen på følgende måde: ”I virkeligheden er det misvisende, når vi kalder det for kviksølvforgiftning. Der er nærmere tale om en skadelig selen-mangel. Kviksølvet er i sig selv harmløst, men det har en enestående evne til at trænge ind i hjernen, hvor det binder selen og hæmmer dannelsen af selenoproteiner”, forklarer Dr. Ralston.

  Der vil aldrig opstå en skadevirkning, så længe der er mere selen end kviksølv i fisken eller i kroppen for den sags skyld.

  Ingen problemer med kviksølv hos fiskespisende gravide
  Denne teori bliver bakket op af en nyere britisk undersøgelse [1]. fra University of Bristol, som er offentliggjort i tidsskriftet NeuroToxicology. Her fulgte forskerne 4.131 gravide kvinder fra et industrialiseret område i sydvest-England, hvor folk ikke spiser ret meget fisk. De kiggede også på en stor gruppe kvinder i Seychellerne, hvor gravide kvinder spiser fisk i stor stil.

  Forskerne målte kviksølvindholdet i begge grupper og kunne konstatere, at hos de gravide kvinder, som ikke spiste fisk, var der skader på fostrene. Hos de fiske-spisende kvinder var der derimod ingen tegn på skadevirkninger af deres kviksølvindhold i kroppen. Det havde med andre ord en beskyttende effekt at spise fisk – uanset kviksølvindholdet.

  Læs også: Her er alt du skal vide om omega-3 og fiskeolie

  Færøske observationer gav falsk billede
  Dr. Nicholas Ralston forklarer, at sundhedsmyndighedernes advarsler mod kviksølv i fisk stammer fra undersøgelser, som oprindeligt blev foretaget på Færøerne, hvor man har tradition for at spise grindehval. Netop grindehval er en af de få fiskearter, som indeholder mere kviksølv og mindre selen og netop derfor udgør et sundhedsproblem. Det samme gælder visse haj-arter.

  Han mener dog ikke, at det er hensigtsmæssigt at lave universelle retningslinier for fisk og graviditet på baggrund af sådanne undersøgelser, eftersom der er tale om en enkelt befolkningsgruppe. De sundhedsmæssige gevinster ved at spise fisk under graviditeten – uanset at der er kviksølv i fisken – er uomtvistelige.

  Altid en fordel at spise fisk
  ”For en del år siden mødtes forskere fra National Institutes of Health, National Oceanic and Atmospheric Administration, Environmental Protection Agency og FDA for at diskutere de nyeste vurderinger af de videnskabelige data på fiskeindtag og graviditet. De konkluderede, at hvis gravide undlader at spise fisk, mister barnet 4-8 IQ-point, og i nogle undersøgelser helt op til 10 IQ-point”, siger han.

  Han tilføjer, at skaderne på de gravide færøske kvinders børn have været endnu mere udtalte. Omtrent 85 procent af kviksølvet i de gravide stammede fra konsum af grindehval, men heldigvis spiste kvinderne også andre slags fisk, hvor selenindholdet overstiger indholdet af kviksølv. Det indebar trods alt, at de opnåede en vis grad af beskyttelse.

  Opfordrer til at ændre
  Professor Jean Golding, som er en af forskerne bag den britiske undersøgelse, slår på tromme for, at der bør ændres i de nuværende anbefalinger om fiskeindtag i forbindelse med graviditet

  ”Det er vigtigt, at der ikke bliver advaret imod at spise særlige fiskearter. Der er intet belæg for, at disse fisk har en skadelig effekt. Der er derimod meget, der tyder på, at de gældende retningslinjer kan skabe forvirring blandt gravide. I stedet burde anbefalingerne være at spise fisk mindst to gange om ugen, og den ene af gangene bør det være fede fisk”, udtaler Jean Golding [2].

  Vidste du, at kviksølv skaber oxidativt stress i kroppen [3]? Læs mere om hvordan du bekæmper oxidativt stress her.

   

  Referencer
  [1]  

  The benefits of fish intake: Results concerning prenatal mercury exposure and child outcomes from the ALSPAC prebirth cohort, NeuroToxicology, Volume 91, July 2022, Pages 22-

  [2]  

  Study calls for change in guidance about eating fish during pregnancy’, pressemeddelelse 06.09.22 fra University of Bristol.

  [3]  

  Teixeira FB, de Oliveira ACA, Leão LKR, et al. Exposure to Inorganic Mercury Causes Oxidative Stress, Cell Death, and Functional Deficits in the Motor Cortex. Front Mol Neurosci. 2018;11:125. Published 2018 May 15. doi:10.3389/fnmol.2018.00125