Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  God søvn gør kvinder mere ambitiøse
  Kvinde som sover
  Af Bjørn Falck Madsen
  Journalist


  Denne sammenhæng kunne forskerne dog ikke spore hos mænd. Til gengæld viser anden forskning, at forhøjet oxidativ stress hos begge køn kan virke hæmmende for deres motivation.

  Deltog i to-ugers undersøgelse

  Undersøgelsen, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Sex Roles, er udført af forskere fra Washington State University og omfatter 135 amerikanske mænd og kvinder. I to uger skulle forsøgsdeltagerne hver dag rapportere, hvor godt de havde sovet. De skulle desuden bedømme deres humør og mentaltilstand. Senere i løbet af dagen skulle de angive, hvor lidt eller meget de brændte for at opnå mere status og ansvar på jobbet.

  Læs også: Sådan påvirker alkohol din søvn

  Påvirkede kvinder mest

  ”Når kvinder får en god nattesøvn, og deres humør får et løft, er der større sandsynlighed for, at de fokuserer mere på at opnå status og ansvar på deres job”, forklarer lederen af undersøgelsen, Leah Sheppard, som er adjungeret professor ved Carson College of Business, Washington State University. ”Omvendt så vi, at hvis kvinder sov dårligt, og det havde en negativ indvirkning på deres humør, havde de en tendens til at være mindre fokuserede på disse målsætninger”.

  Læs også: Har du svært ved at sove? Få råd til en bedre søvn her!

  Såvel mænd som kvinder rapporterede, at de oplevede både at sove godt og dårligt i løbet af de to uger, undersøgelsen strakte sig over, og der syntes ikke at være nogen forskel imellem kønnene med hensyn til kvaliteten af søvnen. Kvinder var til gengæld langt mere tilbøjelige end mænd til at lade en dårlig nattesøvn påvirke deres ambitionsniveau.

  Forskel i følelsesudsving

  Hvad det skyldes, kan forskerne kun gætte på, men de regner med, at en del af forklaringen skal findes i mænds og kvinders forskellige måde at regulere følelser på, samt forskellige samfundsforventninger til de to køn – eller måske en kombination af begge ting. Forskerne bag dette studie mener, at kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at opleve følelsesmæssige udsving [1]. Samtidig er de under et vist pres, fordi mænd generelt bliver anset for at være mere ambitiøse end kvinder, hvilket lægger et pres på kvinder for at bryde med denne stereotype holdning og vise, at de også kan bevæge sig op ad rangstigen. Så måske gør disse forskelle mænd langt mindre påvirkelige af en dårlig nattesøvn, når det gælder præstationer eller ambitioner

  For kvinder, som har et ønske om at pleje deres karriere, kan denne undersøgelse dog vise sig at være et nyttigt værktøj. Ved at sørge for at gøre, hvad der står i deres magt for bedst muligt at slappe af og få tilpas meget søvn, giver de sig selv optimale betingelser for at nå deres mål i livet.

  Oxidativ stress påvirker begge køn

  Historien ender dog ikke der. For ganske vist er der forskel på mænd og kvinder, når det gælder ambitioner på jobbet, men taler vi om motivation, er der åbenbart andre faktorer, som spiller ind – og her er begge køn påvirket. En undersøgelse udført at schweiziske forskere fra Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne har nemlig påvist, at vores følelse af motivation blandt andet er styret af noget, der hedder oxidativ stress [2].

  Læs også: Læs mere om søvnens faser her!

  Glutathionperoxidase er godt for motivationen

  Et af de stoffer, som beskytter mest effektivt mod frie radikaler, er antioxidanten glutathionperoxidase (GSH). Ved oxidativ stress daler mængden af GSH, da stoffet indgår i forsvaret mod den øgede radikaldannelse. Forskerne kiggede derfor på, hvordan GSH-niveauet påvirkede hjernen i forbindelse med opgaveløsning, der involverede motivation. Her kunne de se, at højere GSH-niveau var forbundet med en bedre og mere stabil evne til at løse opgaverne.

  Hernæst forsøgte forskerne ved hjælp af mikro-injektioner af et stof, der blokerer for dannelsen af GSH, at nedjustere både dannelsen og mængden af GSH. De fandt ikke overraskende, at det mindskede motivationen. Omvendt, når de gav tilskud af GSH førte det til forbedringer. Så oxidativ stress er tilsyneladende en faktor, der kan påvirke vores mentale kapacitet.

  Få glutathionperoxidase gennem kosten

  Hvis du gerne vil have højere GSH-niveau i kroppen, kan du øge dit indtag af svovlholdige fødevarer. Løg, hvidløg, broccoli, rosenkål og kål er eksempler på mad, som indeholder relativt store mængder af svovl, som er en vigtig byggesten i GSH. Desuden er løg, hvidløg og broccoli også gode kilder til selen, som ligeledes indgår som byggesten i GSH. Selen hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativ stress og støtter immunforsvarets normale funktion.

  Husk at vores sundhedsspecialist er klar til at hjælpe dig, med tips og tricks til eksempelvis ændringer i kosten. Læs mere her.

   

  Referencer

  [1]

    

  Sheppard, L.D., Loi, T.I. & Kmec, J.A.(2022) Too Tired to Lean In? Sleep Quality Impacts Women’s Daily Intentions to Pursue Workplace Status. Sex Roles 87, 379–389 1

  [2]

    

  Ioannis Zalachoras, Eva Ramos-Fernández, Fiona Hollis, m.fl.(2022) "Glutathione in the nucleus accumbens regulates motivation to exert reward-incentivized effort" eLife