Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Forebyggelse: Regulering af transfedt mindsker social ulighed




    Mand som tilbereder en burger
    Af Molle Hinchely
    Tekstforfatter


    Danske dødsfald grundet hjertekarsygdomme er halveret mellem 1995 og 2017. Imponerende tal som, ifølge forskere, blandt andet kunne skyldes en regulering af transfedt i fødevarer, indført i 2004. Dette har ikke kun sænket dødeligheden, men også den sociale ulighed i udviklingen af hjertekarsygdomme.

    Social ulighed i sundhed
    Danskere med højere uddannelsesniveauer, har nemmere ved at holde vægten nede og få bevæget sig nok [1]. Dette medfører færre tilfælde af hjertekarsygdomme, blandt denne del af befolkningen [2]. Har vi ressourcer og overskud, er det simpelthen nemmere at prioritere helbredet. De fleste kender sammenhængen mellem højt indtag af usund mad og udviklingen af livsstilssygdomme. Selvom man er bekendt med risikoen, kan livsstilsændringer være svære og uoverskuelige. Der er mange komplekse faktorer der kan gøre det
    svært at leve sundere, eksempelvis mangel på ressourcer, tid og stress [3].

    Læs også: Populær kost øger risiko for hjertekarsygdomme
     
    Der er et faktum, at der er social ulighed i sundhed. Grupper med lavere uddannelsesniveau har eksempelvis højere risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, diabetes og forskellige former for kræft [1]. Lovgivningen mod høje mængder af transfedt er et stjerneeksempel på forebyggende strukturelle indsatser, der kommer os alle til gode. Især dem, som har mest brug for det.

    Undersøger sammenhæng mellem forbud og færre dødsfald
    En gruppe forskere undersøgte i 2022 betydningen af den danske regulering af transfedt. Forskerne slog fast, at reguleringen havde medført 11% færre dødsfald indenfor hjertesygdomme [4]. Undersøgelsen viste også, at det største fald i hjertedødeligheden var blandt grupper med lavere indkomst. En af disse forskere, Kirsten Schroll Bjørnsbo, som er forsker ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, udtalte følgende:
     

    “Vores studie viser, at lovindgrebet er kommet de fattigste til gode. Det er et af de første eksempler på, at strukturel forebyggelse virker. Hvor vi ved en lovændring har sænket dødeligheden samlet set for danskerne, uden at den enkelte selv har skullet gøre noget” 


    - Kirsten Schroll Bjørnsbo

    Hvad er transfedtsyrer?
    Transfedtsyrer er en type umættede fedtsyrer, som bliver fremstillet industrielt og naturligt. Det forekommer naturligt i visse animalske fødevarer, som oksekød og mælkefedt [5]. Naturligt forekommende transfedt er ikke omfattet af reguleringen. Industrielt fremstillet transfedt bliver brugt i forarbejdede produkter, som frysepizzaer, kager og kartoffelchips. Fødevareindustrien bruger transfedt da det giver en bestemt smag og tekstur, samt forlænger produkters holdbarhed.

    Læs også: Er du nysgerrig på antiinflammatorisk kost? Her er guiden til nybegyndere 
     
    Transfedt er sundhedsskadeligt, da det øger mængden af LDL-kolesterol i blodet og derfor risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme. Transfedt øger risikoen for hjertekarsygdomme 10 gange mere, end andre fedtsyrer [6].

    Forebyggelse er nøgleordet
    Hjertekarsygdomme kan ofte forebygges, både strukturelt og individuelt. Ønsker du at forebygge hjertekarsygdomme, kan du starte med din kost. Undgå mættede fedtsyre og transfedt, og spis masser af grønt og fiberrigt. Husk at du altid kan ringe til vores sundhedsspecialist Eva, hvis du ønsker råd og vejledning til holdbare livsstilsændringer. Læs mere om vores vejledningsservice her.

    Læs mere om sunde omega 3 fedtsyrer: Omega 3 og fiskeolie - alt du skal vide

     

    Referencer
    [1]  

    Sundhedsstyrelsen (2020) “Social ulighed i sundhed og sygdom”

    [2]  

    Hjerteforeningen (2023) “Fakta om Hjerte-kar-sygdom” Tilgængelig hos: https://hjerteforeningen.dk/alt-om-dit-hjerte/noegletal/ accessed 03/02/2023

    [3]  

    Brown AF, Ma GX, Miranda J, m.fl. (2019) "Structural Interventions to Reduce and Eliminate Health Disparities". Am J Public Health. doi:10.2105/AJPH.2018.304844

    [4]  

    Bjoernsbo KS, Joensen AM, Joergensen T, m.fl. (2022) "Quantifying benefits of the Danish transfat ban for coronary heart disease mortality 1991-2007: Socioeconomic analysis using the IMPACTsec model." PLoS One.doi: 10.1371/journal.pone.0272744. PMID: 35976852; PMCID: PMC9385018

    [5]  

    Fødevarestyrelsen (2021) “Transfedtsyrer” Tilgængelig hos: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Transfedtsyrer.aspx

    [6]  

    Sundhed.dk (2022) “Transfedt og kolesterol” Tilgængelig hos: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/kolesterolforstyrrelser/transfedt-og-kolesterol/