Søg efter

    Søgeresultater

    Luk

    Antioxidanter er nødvendigt i den moderne verden




    Spiser du nok frugt og grønt er du sikker på at få rigeligt med antioxidanterAf Molle Hinchely
    Tekstforfatter


    Oxidativ stress er overalt
    I den moderne verden er vi konstant udsat for oxidativ stress. Oxidativ stress og frie radikaler opstår, når man er udsat for eksempelvis luftforurening, UV-stråler, stress eller pesticider [1]. Det er altså ofte ude af vores kontrol. Livsstilsvalg som rygning, for lidt motion, for meget motion, [2] og for højt alkoholindtag kan også give oxidativ stress. Ja, du kan tilmed få oxidativ stress i kroppen af forskellige sygdomme, overvægt, lægemidler og skader [3].

    Læs også: C-vitamin har antioxidantiske evner, vidste du at de officielle C-vitamin anbefalinger stammer fra krigsforsøg?
     

    Oxidativ stress og frie radikaler
    Oxidativ stress er kort sagt en ubalance mellem frie radikaler og antioxidanter i kroppen. Frie radikaler er atomer, som mangler en elektron i deres yderste elektronskal. Atomer skal fra naturens side have otte elektroner i deres yderste skal, ellers bliver de ustabile. Derfor er frie radikaler ustabile atomer, der suser rundt og leder efter en ekstra elektron, som de kan stjæle. Kommer der for mange af disse frie radikaler, kan det starte en kædereaktion og kan føre til udvikling af kræft, hjerte-kar-sygdomme og tidlig aldring [1].


    Illustration af antioxidant og frie radikaler


    Antioxidanter stabiliserer frie radikaler ved at afgive elektroner



    Læs også: Cigaretrøg skaber oxidativ stress, læs med her, hvis du gerne vil stoppe med at ryge


    Kroppens eget forsvar
    Kroppen reagerer på oxidativ stress og frie radikaler med antioxidanter. Antioxidanter er stabile molekyler med en overskydende elektron. På den måde kan en antioxidant give et overskydende elektron til de ustabile frie radikaler. Derved stoppes de farlige kædereaktioner, og den oxidative stress udlignes.
    Kroppen producerer selv antioxidanter, heriblandt coenzym Q10 og melatonin. Disse antioxidanter har dog også andre funktioner, som nedprioriteres, når kroppen sender sine lagrede antioxidanter i krig mod de frie radikaler. Derfor kan man gøre klogt i at få ekstra antioxidanter ind gennem kosten.
    Følger man kostrådene og spiser sundt og varieret, får man en god mængde antioxidanter, så man er godt bevæbnet mod de frie radikaler [4].
    Frugt og grønt er for det meste rige på antioxidanter, men du kan også finde dem i mange nødder, fuldkornsprodukter og fisk [4].
    Studier viser ligeledes, at der ofte er flere antioxidanter i økologiske fødevarer, end konventionelle fødevarer [4].


    Læs også: Anti inflammatorisk kost er fuld af antioxidanter, her er din guide til antiinflammatorisk kost
     

     

    Referencer

    [1]  

    Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. (2010) "Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health". Pharmacogn Rev.(8):118-126. doi:10.4103/0973-7847.70902

    [2]  

    Simioni C, Zauli G, Martelli AM, m.fl. (2018) "Oxidative stress: role of physical exercise and antioxidant nutraceuticals in adulthood and aging". Oncotarget.doi: 10.18632/oncotarget.24729. PMID: 29682215; PMCID: PMC5908316.

    [3]  

    Pizzino G, Irrera N, Cucinotta M, m.fl.(2017) "Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health." doi: 10.1155/2017/8416763. PMID: 28819546; PMCID: PMC5551541

    [4]  

    Sundhedsstyrelsen (2011) "Kan det virkelig passe? Kostråd til ældre om mad og sundhed". Pjece