Af Molle Hinchely
Tekstforfatter
Oxidativ stress er overalt
I den moderne verden er vi konstant udsat for oxidativ stress. Oxidativ stress og frie radikaler opstår, når man er udsat for eksempelvis luftforurening, UV-stråler, stress eller pesticider [1]. Det er altså ofte ude af vores kontrol. Livsstilsvalg som rygning, for lidt motion, for meget motion, [2] og for højt alkoholindtag kan også give oxidativ stress. Ja, du kan tilmed få oxidativ stress i kroppen af forskellige sygdomme, overvægt, lægemidler og skader [3].
Læs også: C-vitamin har antioxidantiske evner, vidste du at de officielle C-vitamin anbefalinger stammer fra krigsforsøg?
Oxidativ stress og frie radikaler
Oxidativ stress er kort sagt en ubalance mellem frie radikaler og antioxidanter i kroppen. Frie radikaler er atomer, som mangler en elektron i deres yderste elektronskal. Atomer skal fra naturens side have otte elektroner i deres yderste skal, ellers bliver de ustabile. Derfor er frie radikaler ustabile atomer, der suser rundt og leder efter en ekstra elektron, som de kan stjæle. Kommer der for mange af disse frie radikaler, kan det starte en kædereaktion og kan føre til udvikling af kræft, hjerte-kar-sygdomme og tidlig aldring [1].
Antioxidanter stabiliserer frie radikaler ved at afgive elektroner
Læs også: Cigaretrøg skaber oxidativ stress, læs med her, hvis du gerne vil stoppe med at ryge
Kroppens eget forsvar
Kroppen reagerer på oxidativ stress og frie radikaler med antioxidanter. Antioxidanter er stabile molekyler med en overskydende elektron. På den måde kan en antioxidant give et overskydende elektron til de ustabile frie radikaler. Derved stoppes de farlige kædereaktioner, og den oxidative stress udlignes.
Kroppen producerer selv antioxidanter, heriblandt coenzym Q10 og melatonin. Disse antioxidanter har dog også andre funktioner, som nedprioriteres, når kroppen sender sine lagrede antioxidanter i krig mod de frie radikaler. Derfor kan man gøre klogt i at få ekstra antioxidanter ind gennem kosten.
Følger man kostrådene og spiser sundt og varieret, får man en god mængde antioxidanter, så man er godt bevæbnet mod de frie radikaler [4].
Frugt og grønt er for det meste rige på antioxidanter, men du kan også finde dem i mange nødder, fuldkornsprodukter og fisk [4].
Studier viser ligeledes, at der ofte er flere antioxidanter i økologiske fødevarer, end konventionelle fødevarer [4].
Referencer
Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. (2010) "Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health". Pharmacogn Rev.(8):118-126. doi:10.4103/0973-7847.70902
Simioni C, Zauli G, Martelli AM, m.fl. (2018) "Oxidative stress: role of physical exercise and antioxidant nutraceuticals in adulthood and aging". Oncotarget.doi: 10.18632/oncotarget.24729. PMID: 29682215; PMCID: PMC5908316.
Pizzino G, Irrera N, Cucinotta M, m.fl.(2017) "Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health." doi: 10.1155/2017/8416763. PMID: 28819546; PMCID: PMC5551541
Sundhedsstyrelsen (2011) "Kan det virkelig passe? Kostråd til ældre om mad og sundhed". Pjece