Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Eksperter opfordrer til personlige kosttilskud under graviditet
  Gravid kvinde med vitaminer i den ene hånd og et glas vand i den anden

  Af Martin Wallin
  Farmaceut


  En ny undersøgelse viser, at næsten ingen kosttilskud til gravide indeholder tilstrækkelige mængder af nødvendige næringsstoffer. Kun ét produkt i undersøgelsen levede op anbefalingerne for A vitamin, D vitamin, folinsyre, calcium, jern og omega-3 fedtsyrer. Det er vigtigt for gravide at få nok vitaminer og mineraler, da det støtter både barnets og moderens sundhed. Undersøgelsen viste også, at mange gravide ikke spiser sundt nok, og derfor anbefaler forskerne et dagligt kosttilskud.

   

  Undersøgelsens højdepunkter
  1  

  Kun ét ud af 20.000 kosttilskud til gravide opfyldte de officielle anbefalinger i USA

  2  

  Næsten alle 2450 gravide kvinder i undersøgelsen var i risiko for at få tilstrækkeligt med næringsstoffer fra kost alene

  3  

  Sundhedsprofessionelle anbefaler ofte gravide en simpel multivitamin, hvor indholdet ikke nødvendig opfylder behovet hos den enkelte.

  4  

  Undersøgelsen bekræfter behovet for en mere personlig tilgang til vitaminer under en graviditet.

   

  Gravide kvinder får for lidt og de fleste kosttilskud er for dårlige

  Over 20.000 kosttilskud blev undersøgt, og forskerne fandt kun ét produkt der levede op til de officielle anbefalinger for gravide. Forskerne analyserede også madvanerne hos 2450 gravide kvinder som ikke spiser kosttilskud. Næsten alle gravide var i risiko for at få for lidt af mindst et vitamin eller mineral fra mad alene [1]. Det kunne være enten D vitamin, folinsyre, jern, kalk eller omega 3 fedtsyrer.

   

  Der er et behov for personlige kosttilskud til gravide

  Sundhedsfaglige anbefaler ofte gravide en simpel multivitamin fremfor at tilpasse anbefalingen til den enkeltes personlige behov. Undersøgelsen understreger behovet for en personaliseret tilgang til tilskud under graviditet. En mere individualiseret tilgang til vitaminer og mineraler er en ny måde at tænke på inden for kosttilskudsområdet, men i den medicinske verden har denne tilgang været et meget varmt emne de seneste ti år.

   

  Hvorfor er disse næringsstoffer vigtige?

  D vitamin, folat, calcium, jern og omega-3-fedtsyrer er vigtige for gravide kvinder, fordi de hjælper med at holde både mor og hendes voksende barn sunde under graviditeten. Her er, hvorfor hver af disse næringsstoffer er vigtige:

  • D vitamin hjælper kroppen med at optage calcium, som er nødvendigt for at opbygge sunde knogler hos mor og baby. D vitamin støtter også immunforsvaret. Mangler moren D vitamin under graviditeten, så mangler barnet det også ved fødslen.
  • Folat, også kendt som folinsyre, er vigtigt for en sund graviditet, fordi det nedsætter risikoen for at barnet fødes med en såkaldt neuralrørdefekt. Dette er en sjælden sygdom, som giver misdannelser i hjernen, kraniet og rygmarven.
  • Calcium er nødvendigt for at opbygge normale knogler og tænder, samt vedligeholde muskler og nerver. Jern hjælper kroppen med at lave røde blodlegemer, som transporterer ilt til babyen. Det er også vigtigt for moderens energiniveau, samt opbygning af jerndepoter af både mor og barn.
  • Omega-3-fedtsyrer, herunder EPA og DHA, er vigtige for barnets normale udvikling af hjernen og øjnene.

   

  Alle disse næringsstoffer spiller en rolle i at understøtte en normal graviditeten og give barnet de gode vilkår. Derfor er det afgørende for gravide kvinder at spise en sund kost, for at sikre at de får nok vitaminer og mineraler. I nogle tilfælde kan en læge anbefale en multivitamin eller andre specifikke kosttilskud for at sikre at mor og baby får alt, hvad de har brug for.

   

  Læs også artiklen: Omega 3  og fiskeolie – alt du skal vide

  Læs også artiklen: Jern – alt du skal vide

   

  Hvad er de danske anbefalinger til gravide?

  I Danmark anbefales gravide at indtage nok folat, D vitamin, jern og calcium (kalk) igennem hele graviditeten. Mere specifikt skal gravide sikre sig, at de får mindst

  • 400 µg folat fra graviditeten planlægges og 12 uger ind.
  • For D vitamin skal gravide have mindst 10 µg om dagen igennem hele graviditeten.
  • Jernindtaget skal ligge på et sted mellem 40 og 50 mg dagligt fra den 10. graviditetsuge. 
  • 500 mg Calcium om dagen igennem hele graviditeten. 
  • Sund mad er altid det vigtigste og kosttilskud skal altid kun betragtes som en støtte til en sund kost og livsstil [2].

   

  Nutriverse har produkterne til alle faser af din graviditet

  Hvis forskerne havde kigget på sortimentet hos Nutriverse, ville undersøgelsen have vist at 3 ud af 20.002 produkter overholder kravene. Hos os kan du, uanset dine specifikke behov, finde produkter til alle faser af din graviditet.

   

  Multivitaminer til din graviditet

  Bio-Gravid Pharma Nord – til før, under og efter graviditeten

  Et komplet kosttilskud der dækker ethvert behov for kvinder, som planlægger at blive gravide. Pakken indeholder næringsstoffer og omega-3 som støtter graviditetens behov før, under og efter graviditeten. Den er særlig udviklet i samarbejde med Jordmorderforeningen, som bekræfter at der er tænkt over tingene.

  En æske Bio-Gravid med tabletter og kapsler liggende foran æsken

   

  Prenatal multivitamin complex

  Et andet komplet kosttilskud, som støtter din graviditet før, under og efter. Produktet fra Terranova indeholder desuden kraftige antioxidanter fra grønne, røde og gule planter. Med andre ord et potent og gennemført produkt til gravide.

  Hvis du ikke ønsker at tage et bredspektret kosttilskud, så er det også muligt at gå kosttilsskud som fokuserer mere på et vitamin eller mineral

  Prenatal multivitamin complex fra Terra Nova

   

  D-vitamin til gravide

  D-Pearls

  D-Pearls 20 µg er D vitamin af høj kvalitet. D-Pearls kommer i små kapsler som er nemme at synke. D vitaminet er opløst i olivenolie, som gør det nemt for kroppen at optage.

  En æske D-peals med 20 mikrogram d-vitamin

   

  Jern som ikke giver forstoppelse

   

  aminoJern Forte

  aminoJern indeholder tabletter med 50 mg jernbisglycinat-chelat, med høj optagelighed og som samtidig er meget skånsom for maven. Studier har vist, at aminoJern optages 2-4 gange bedre end traditionelle jerntilskud.

  AminoJern Forte med 50 milligram jern

   

  Gentle Iron Solgar

  Gentle Iron fra Solgar indeholder 20 mg jernbisglycinat. Dette tilskud er kapsler frem for tabletter, som aminoJern er. Jernkilden er den samme høje optagelige form. Gentle Iron giver desuden heller ikke forstoppelse, som mange andre jernprodukter gør.

  Gentle Iron fra Solgar er et jerntilskud som ikke giver forstoppelse hos den gravide
   

  Calcium til dine knogler, tænder og muskler

  Hvis du er bekymret for, om du indtager nok calcium, så findes der også et glimrende produkt fra Pharma Nord, Bio-Calcium+D3+K1+K2. Dette calcium tilskud indeholder også vitamin D og vitamin K for at bidrage til en bedre optagelighed af calcium. Tager du den, så skal du ikke være bange for at mangle calcium.

  Æske Bio-Calcium som indholder kalk, d-vitamin, k1 og k2-vitamin

   

   

  Referencer
  [1]  

  Sauder, Katherine A., m.fl. (2023) "Selecting a dietary supplement with appropriate dosing for 6 key nutrients in pregnancy." The American Journal of Clinical Nutrition 117.4: 823-829

  [2]  

  Sundhedsstyrelsen (2023) "Kost og kosttilskud under graviditet" Tilgængelig hos: https://www.sst.dk/da/viden/Foraeldreskab/Graviditet-og-foedsel/Information-til-gravide/Kost-og-kosttilskud