Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Eksamensangst: Bedste produkter som kan bidrage til mere ro
  Ung træt kvinde som læser til eksamen ved sit skrivebord om aftenen

  Af Martin Wallin
  Farmaceut

  Mange elever føler sig nervøse og presset før eksamen. Lidt nervøsitet er helt normalt, da det kan være med til at øge vores opmærksomhed og fokus, når vi skal yde vores bedste. Problemet opstår, når nervøsiteten bliver overvældende og begynder at påvirke vores evne til at præstere. Dette kaldes eksamensangst, og kan fysisk vise sig som kvalme, hjertebanken, eller psykisk, hvor man kan føler sig bange, vred eller frustreret.

   

  Rigtig mange oplever, at eksamensangsten kan blive så stor, at deres evne til at præstere påvirkes særdeles negativt. Nogle oplever ligefrem søvnproblemer. En undersøgelse fra USA har vist, at der er en direkte sammenhæng mellem søvnproblemer i dagene op til eksamen og oplevelsen af eksamensangst [1].  Hvis man skal følge denne påstand, betyder det, at du faktisk kan opnå et bedre eksamensresultat ved at sikre en god nats søvn fremfor at læse indtil solen står op.

   

  Heldigvis er der hjælp at hente for der findes en lang række naturlige hjælpemidler, der kan være til gavn i perioden op til eksamen, når presset er størst. Nedenfor kan du finde en liste af de produkter som kan bidrage til at du får ro og mentalt overskud i din eksamensperiode:

   

  Zovesan

  Zovesan er et kosttilskud med naturlige ingredienser såsom havre, humle, baldrian, citronmelisse og passionsblomst, som alle er velkendte for deres beroligende egenskaber samt til at give en sund og normal søvn. Dette betyder, at du på en helt naturlig måde kan opnå den ro og afstressning, som du har brug for i forbindelse med din eksamen. Zovesan kan anvendes i længere perioder eller på enkeltstående dage. Produktet er vegansk og kan dermed anvendes af alle. Tag én tablet med et glas vand 30 minutter før sengetid eller før din eksamen.

  Zovesan bidrager til en sund og normal søvn, normal ro og afslapning. 30 tabletter.

   

  Ro & Balance

  Ro & Balance er et naturligt kosttilskud, ideelt til perioder, hvor man føler sig overvældet eksempelvis i en tid med eksamener. Citronmelisse er kendt for sin evne til at fremme ro og afslapning, mens passionsblomst hjælper med at tackle uro, mental anspændthed og nervøsitet. Produktet er fremstillet af friske urter og er derfor ikke vanedannende. Produktet er vegansk og passer dermed til alle livsstile. Med Ro & Balance kan du finde den indre ro og balance, du har brug for i travle perioder. Tag to tabletter dagligt efter behov.

   

  Ro & Balance understøtter perioder med uro, mental og nervøs anspændthed

   

  Morning Complex

  Morning Complex er et skræddersyet kompleks med adaptogenerne Yerba Mate og Siberisk Ginseng, som hjælper dig til en god start på dagen. Yerba Mate er en urt fra Sydamerika som hjælper dig med at føle dig mere energisk, og til at mindske mental og fysisk udmattelse og træthed. Siberisk Ginseng giver dig mere mental og fysisk energi i perioder med træthed og udmattelse, samt optimal mental og kognitiv aktivitet. Morning complex er ideelt at tage når du står op for at give dig et boost til eksamenslæsningen hele dagen.

   

  Morning Complex indeholder yerba mate og sibirisk ginseng som bidrager til at modstå mental og fysisk træthed

   

  OmniVital

  OmniVital er et urtetilskud med 4 forskellige adaptogener som for eksempel kan anvendes i perioder med eksamensangst. Produktet indeholder astragalus, russisk rod, rosenrod og schisandra. Du får her støtte til den mentale og kognitive aktivitet samt en øget koncentrationsevne. Rosenrod øger din evne til at modstå følelsesmæssig stress og astragalus understøtter din mentale modstandsdygtighed. Dette produkt er genialt som et ekstra boost i din travle eksamensperiode.

   

  OmniVital indeholder en kombination af 4 adaptogene urter som bidrager til optimal mental og kognitiv ydeevne

   

  Baldrian Rod

  Baldrian rod fra Solgar indeholder 300 mg baldrian rod ekstrakt som bidrager til at opretholde fysisk og mental velbefindende, samt vedligeholde en normal søvn og søvnkvalitet. Baldrian rod findes også i produkterne Zovesan og Ro & Balance, som vi har skrevet om ovenfor. I dette produkt får du dog en større dosis af denne søvndyssende rod.

   

  Baldrian Rod (Valerian root) bidrager til at opretholde fysisk og mental velbefindende samt vedligeholder en normal søvn og søvnkvalitet

   

  Astragalus Rod

  Astragalus rod er hyppigt anvendt i traditionel kinesisk medicin og er en adaptogen urt der skaber balance i kroppen. Astragalus giver mental og fysisk velvære og støtter immunsystemets normale funktion. I dette produkt får du 350 mg Astragalus rå rodpulver samt 90 mg Astragalus rod ekstrakt. Du kan tage Astragalus i hele din eksamensperiode for at øge din mentale modstandsdygtighed.

   

  Astragalus rod (astragalus root) støtter kroppens mentale og fysiske velvære

   

  Koreansk Ginseng

  Koreansk ginseng kommer fra planten Panax ginseng bidrager positivt til den kognitive funktion, understøtter hukommelsen og øger evnen til at kunne holde opmærksomheden. Ginseng er den perfekte rod til at give dig klarhed og fokus, da den også mindsker træthed og giver dig en god mental ydeevne. Alle kunne have gavn af ginseng som en support under en intens eksamensperiode.

   

  Koreansk Ginseng (Panax ginseng) er et produkt som bidrager til vedligeholdelse af normal mental og kognitiv funktion

   

  Eksamensangst kan også håndteres med vejrtrækning

  Hvis du ønsker andre værktøjer til at håndtere stress, eksempelvis i forbindelse med eksamensangst, kan du læse vores lynguide til meditation, afslapning og søvnproblemer.

  Læs: Din hurtige guide til meditation

  Meditation handler om at flytte opmærksomheden væk fra eksamensangst, at trække vejret og lade være med at tænke for en stund. Mental nervøsitet og anspændthed kan træde mere i baggrunden hvis du lader nervesystemet falde til ro.

   

  Tre råd fra en ekspert

  Kasia Kalinowska, Psykiatrifondens psykolog, har tidligere givet disse tre råd med på vejen til personer, som går rundt med eksamensangst.

  1. Spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske? En lærer og en censor er der ikke for at grille dig, men for at hjælpe dig igennem eksamenen.
  2. Er det dig, eller angsten, der taler? Angst kan ramme alle, og rammer ikke kun mennesker som i forvejen lider af angst. Så hvis angsten blusser op, og du føler, at du ikke kan klare det, så skal du spørge dig selv: Er det mig, eller er det angsten, som nu taler.
  3. Lad være med at gruble for meget. Tal med andre om hvordan, du har det. Tal situationen igennem. De fleste vil opleve, at det hjælper på bekymringerne, hvis man får talt om det. Rigtig god fornøjelse med eksamen!

   

  Disclaimer

  Kosttilskud kan aldrig erstatte en sund kost og en sund livsstil, men skal udelukkende bruges til at støtte op omkring sunde vaner, også i perioder med stress og eksamensangst. Hvis du gerne vil have hjælp til hvilket produkt du skal vælge, kan du ringe eller skrive til os. Ønsker du at ringe på 76 41 30 60, er vores produktspecialist Lise klar ved telefonen indenfor vores åbningstider. Ellers kan du skrive til info@nutriverse.dk, og få svar inden for 1 hverdag.

   

   

  Referencer
  [1]  

  Hamilton, N., Freche, R., Zhang, Y., Zeller, G. and Carroll, I. (2021). Test Anxiety and Poor Sleep: A Vicious Cycle. International Journal of Behavioral Medicine, [online] 28(2), pp.250–258. doi:https://doi.org/10.1007/s12529-021-09973-1.