Af Martin Wallin
Farmaceut
Hver femte dansker ryger, og næsten hver fjerde bruger mindst ét nikotin produkt, eksempelvis cigaretter, nikotinposer (snus) eller e-cigaretter. Blandt rygerne, vil 3 ud af 4 faktisk gerne stoppe med at ryge, og langt størstedelen har også forsøgt at holde op. Ønsker du at realisere et rygestop og leder du efter inspiration til at stoppe helt, så kan du læse med her.
Hvor meget ryger danskere i forhold til andre lande?
Selvom vi ofte hører, at vi ikke er gode nok til at forebygge rygning i Danmark, så er der alligevel positive ting at fremhæve. Vores nordiske naboer giver os baghjul, når det kommer til antallet af daglige rygere, men vi har heldigvis stadig ikke overhalet lande som Frankrig, Østrig, Italien og Spanien hvor antallet af rygere er henholdvis 25%, 20%, 18% og 19% sammenlignet med et samlede antal rygere på 14 % i Danmark [1].
Læs også: Hvordan bryder du med de dårlige vaner? Forsker kommer med et bud
Rygning - derfor er det svært at bryde vanen
I år 2000 var det en tredjedel af os danskere som røg dagligt eller lejlighedsvist. Festrygere hører til i den sidste kategori. I dag er tallet nede på en femtedel, men desværre ser det ud til at den positive udvikling er gået i stå [2]. De seneste to år er andelen af rygere hverken faldet eller steget. Hvorfor, kan vi spørge os selv om. Den gode nyhed er at størstedelen af rygere, gerne vil stoppe helt med at ryge. Hele 80% har faktisk forsøgt at lægge cigaretterne på hylden flere gange, dog uden succes. Det skyldes at rygning er stærkt vanedannende og at vaner er for mange af os, yderst svære at gøre op med [3]. Heldigvis viser undersøgelser, at det er muligt at opnå et rygestop med de rette værktøjer.
Værktøjer til et effektivt rygestop
At kvitte smøgerne er en stor beslutning som kræver både planlægning og støtte udefra. En god kombination af professionel hjælp og korrekt anvendelse af rygestopmedicin, øger din sandsynlighed for at stoppe.
Læs også: Rygning skaber oxidativ stress, læs mere om oxidativ stress og antioxidanter her!
Kom godt i gang med dit rygestop med nikotinprodukter
Der findes forskellige typer af godkendte produkter med nikotin, som kan støtte dig på din rejse mod et sundere liv uden cigaretter. Sundhedsstyrelsen anbefaler godkendt rygestopmedicin til alle voksne, der ønsker at stoppe med at ryge, og som ryger 10 eller flere cigaretter dagligt. Godkendte nikotinprodukter findes blandt andet som plaster og tyggegummi. Fordelen ved tyggegummi er, at du kan sætte en dæmper på rygetrangen, imens du lavet noget andet. Et plaster kan sænke abstinenserne døgnet rundt. Det produkt du skal vælge kommer meget an på dine behov og præferencer.
Din professionelle hjælp til et rygestop
Det offentlige sætter hvert år penge til side for at hjælpe os med at holde op med at ryge. Det offentlige initiativ hedder Stoplinjen. Du kan ringe til dem gratis på 80 31 31 31. Sundhedsstyrelsen oplyser også, at du kan kontakte din kommune eller tale med din læge, hvis du ønsker hjælp. Desuden har sundhedsstyrelsen lavet en udmærket rygestopguide som du med fordel kan læse.
Tillykke – du er blevet røgfri!
At blive røgfri er en lykkelig affære for både din krop og pengepung. De penge, du sparer, kan du bruge på en ferie sydpå med familien eller et andet selvkærligt projekt. Din krop vil allerede fra dag 1 blive sundere og mere modstandsdygtig. Alle risikofaktorer som kortere levetid, lungesygdomme og blodpropper vil hurtigt sænkes, og du vil derfor opleve et seriøst livsboost [4]. Hvad skal dit næste mål være? Bedre søvn, flere grøntsager eller en håndfuld kvalitet kosttilskud til at rette op på dine mineralbalancer efter din rygning? Vores sundhedsspecialist Eva kan hjælpe dig med at forstå hvor du kan starte i retningen mod en sundere hverdag.
Se mere her.
Referencer
[1]
OECD Data (2023) Daily smokers, tilfængelig hos: https://data.oecd.org/healthrisk/daily-smokers.htm
[2]
Kræftens bekæmpelse (2023) Voksnes rygevaner, tilgængelig hos: https://www.cancer.dk/forebyg/undga-roeg-og-rygning/fakta-om-rygning/voksnes-rygevaner/ (set 23. februar 2023)
[3]
Sundhedsstyrelsen (2023) Antallet, der ryger, er ikke faldet, selvom 3 ud af 4 gerne vil stoppe, tilgængelig hos: https://www.sst.dk/da/nyheder/2023/Antallet-der-ryger-er-ikke-faldet-selvom-3-ud-af-4-gerne-vil-stoppe (set 23. februar 2023).
[4]
Samet, J. M. (1992) ‘The health benefits of smoking cessation’, Medical Clinics of North America, s. 399–414. doi:10.1016/s0025-7125(16)30359-5.