Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Derfor skal du måle dit blodtryk
  Mand der måler sit blodtryk med hjemmeblodtryksmåler

  Af Annette Birch
  Tekstforfatter


  Du kan forebygge slagtilfælde og blodpropper i hjertet ved regelmæssigt at få målt eller selv måle dit blodtryk.

  Dit hjerte banker hurtigt, selv om du ikke har været ude at løbe
  Der går ikke lang tid, så kan du igen trække vejret normalt. Men du er alligevel blevet lidt urolig. Alf Wennevold, der er hjertelæge, mener, at det ikke alene er vigtigt at tage faresignalerne alvorligt. Man skal også være på forkant, hvis man vil forebygge senere hjerteproblemer. “Forhøjet blodtryk øger risikoen for hjerneblødning, blodprop i hjernen og blodprop i hjertet. De fleste kan ikke mærke, at de har forhøjet blodtryk. Derfor er det vigtigt at få målt eller selv måle blodtrykket regelmæssigt,” siger Alf Wennevold. En blodtryksmåler vil vise dig, hvor hurtigt hjertet pumper blodet ud i pulsårerne. Hvis blodet møder meget modstand i årerne – for eksempel ved åreforkalkning – skal hjertet arbejde hårdere. Dette er, hvad der forårsager forhøjet blodtryk. [1] Det skønnes, at cirka 20 procent af alle
  danskere har forhøjet blodtryk [2].

  Læs også: Populær kost øger risiko for hjertekarsygdomme

  Du kan måle dit eget blodtryk
  Du kan vælge at gå ned til lægen for at få målt dit blodtryk eller selv måle det. Alf Wennevold mener, at der kan være fordele ved selv at måle blodtrykket fremfor at få det målt hos lægen. “Mange er nervøse, når de får målt blodtryk af ‘sundhedspersonale’, og det sætter blodtrykket i vejret, lige når det måles. Blodtrykket bliver derved målt for højt. Blodtrykket måles mere korrekt, når man selv måler det i enrum,” siger Alf Wennevold. Han advarer dog mod overdreven brug. “Ulempen ved at måle blodtryk selv er, at man kan blive for sygdomsfikseret, så man bruger sin tid til at måle blodtryk i tide og utide,” siger Alf Wennevold.

  "Mange er nervøse, når de får målt blodtryk af ‘sundhedspersonale’, og det sætter blodtrykket i vejret, lige når det måles. Blodtrykket bliver derved målt for højt. Blodtrykket måles mere korrekt, når man selv måler det i enrum."

  Alf Wennevold, hjertelæge
   

  Køb blodtryksmåler 
   

  Mål på overarmen
  Hvis du vælger selv at måle blodtrykket, anbefaler Alf Wennevold, at du måler blodtrykket på overarmen. “Blodtrykket på overarmen er brugt i de talrige undersøgelser, der er foretaget om forhøjet blodtryk, og som danner basis for retningslinjerne for, hvornår blodtrykket er forhøjet,” siger Alf Wennevold. Udgangspunktet er, at blodtrykket hos voksne helst skal ligge under 135/85 mmHg. Dog må det for ældre være op til 140-149 mmHg, og hvis du har diabetes, er grænsen 130/80. Grænserne er dog ikke skarpe. ”Risikofaktorer som dine kolesteroltal og rygning kan for eksempel påvirke blodtryksmålingen og om medicinsk behandling bør startes,” siger Alf Wennevold. Han anbefaler, at du går efter et blodtryksapparat, der er let at bruge og viser korrekte resultater. Desuden er det en god ide ikke at købe det billigste, da kvaliteten ofte stiger med prisen.

  Læs også: Omega-3 bidrager til normal hjertefunktion - sådan får du omega-3 fra planteriget

  Virker det at måle sit blodtryk derhjemme?
  Ifølge en britisk undersøgelse hjalp hjemmeblodtryksmålere patienter med forhøjet blodtryk med at få bedre kontrol over deres blodtryk [2]. Deltagerne i undersøgelsen blev delt op i to grupper, hvoraf den ene gruppe blev tildelt en blodtryksmåler til hjemmebrug (kontrolgruppen), og den anden gruppe fortsatte med normal behandling. Efter et år kunne man se et stort fald i kontrolgruppens systoliske blodtryk, også kendt som slagtrykket. Forskerne mente også, at hjemmeblodtryksmålere kunne hjælpe patienter med at blive bedre til at huske at tage deres medicin.

   

  Køb blodtryksmåler 
   

  Læs også: Hvorfor stopper vi med kolesterolsænkende medicin?
   

  Referencer
  [1]  

  Palagini L, Bruno RM, Gemignani A, m.fl. (2013) "Sleep loss and hypertension: a systematic review."" Curr Pharm Des. doi: 10.2174/1381612811319130009. PMID: 23173590.

  [2]  

  McManus RJ, Little P, Stuart B, m.fl. (2021) "Home and Online Management and Evaluation of Blood Pressure (HOME BP) using a digital intervention in poorly controlled hypertension: randomised controlled trial". BMJ. doi:10.1136/bmj.m4858