Søg efter

  Søgeresultater

  Luk

  Demens og trafikstøj: Sammenhæng påvist i dansk undersøgelse
  Trafik
  Af Molle Hinchely
  Tekstforfatter


  Der er mange gode råd til, hvordan man kan forebygge demens; hold hjernen aktiv, bevæg dig mere og kvit cigaretterne.
  Her kommer et nyt råd som du måske ikke har hørt før: undgå trafikstøj.
  Et dansk studie fra 2021 viser nemlig en væsentlig sammenhæng mellem langvarig eksponering af trafikstøj, og udviklingen af demens og Alzheimers.

  Læs også: Omega-3 bidrager til en normal hjernefunktion, læs alt om omega-3 og fiskeolie her

  Jo højere støj, jo højere risiko
  Det store danske studie viser, at der er hele 27% øget risiko for udvikling af Alzheimers og 18% øget risiko for udvikling af generel demens ved længerevarende trafikstøj over 55 dB (decibel) [1]. Bliver støjen højere end 55 dB, stiger risikoen for udvikling af demenssygdomme også.
  I det store studie undersøgte man forekomsten af demens og sammenlignede med bopæle landet over. Hele 103.500 danskere på over 60 år var en del af undersøgelsen, hvilket bestemt er med til at styrke konklusionen af studiet.

  Læs også: Stor undersøgelse: kaffe kan sænke risikoen for demens


   

  Illustration af eksempler på lydniveau

   


  Lyd måler man med måleenheden “decibel”. Her er et par eksempler [2].


  Støj: Den stille sundhedsrisiko
  Bor du tæt på en stor vej eller togbane, er støjen måske blevet så normal for dig, at du slet ikke lægger mærke til den længere. Men at være udsat for længerevarende trafikstøj, kan altså være mere skadeligt end man lige går og tror. Når man taler om sundhedsrisici, er det sjældent støj, der bliver diskuteret. Dog er vedvarende trafikstøj altså - udover en risikofaktor for udvikling af demens - også en risikofaktor for udviklingen af hjertekarsygdomme, diabetes og forhøjet blodtryk [3].
  Den præcise forklaring på, hvordan støj kan føre til udvikling af disse sygdomme, er uklar, men man mener, at støj kan aktivere dit nervesystem. Dette kan blandt andet føre til forhøjet blodtryk og udløsning af stresshormonerne cortisol [4]. Trafikstøj om natten kan også forstyrre søvnen, og nogle studier viser en sammenhæng mellem natlig trafikstøj og forhøjet oxidativ stress i kroppen. Oxidativ stress er blandt andet en risikofaktor for udviklingen af demens og Alzheimers [1].

  Læs også: Læs mere om antioxidanter og oxidativ stress her!

  Danmark og demens
  Antallet af danske demens og Alzheimers diagnoser stiger i takt med en stigende ældrebefolkning. Demens er en samlet betegnelse for sygdomme i hjernen, der leder til, at de mentale funktioner svækkes, såsom hukommelsen. Den hyppigste årsag til demens er Alzheimers sygdom. Demens er en progressiv og uhelbredelig sygdom, hvilket betyder, at den bliver værre med tiden.
  Der er anslået at være 87.000 danskere med en demensdiagnose, hvilket forventes at stige til 134.000 i 2035 [5]. Derfor er forebyggende indsatser vigtige, men hvordan undgår man lige trafikstøjen? I 2021 udmeldte Transportministeriet at indsatsen mod trafikstøj bliver intensiveret, som en del af Infrastrukturplanen 2035. Tre milliarder danske kroner er blevet afsat, og allerede i 2022 begynder de første støjskærme at blive sat op på landets motorveje [6]. Er man meget generet af trafikstøj, kan man i mellemtiden forsøge sig med facadeisolering og afskærmning af sin bolig - og til natten kan man købe et par ørepropper.
   

   

  Referencer
  [1]  

  Cantuaria ML, Waldorff FB, Wermuth L, m.fl. (2021) "Residential exposure to transportation noise in Denmark and incidence of dementia: national cohort study". doi: 10.1136/bmj.n1954. PMID: 34497091; PMCID: PMC8424489.

  [2]  

  INAD, (N.D) “"common noise levels - how loud is too loud?""” Tilgængelig på: https://noiseawareness.org/info-center/common-noise-levels/

  [3]  

  Hänninen, Otto; Knol, Anne B.; Jantunen,m.fl.(2014) "Environmental Burden of Disease in Europe: Assessing Nine Risk Factors in Six Countries" doi:10.1289/ehp.1206154

  [4]  

  Sørensen M, Hvidberg M, Andersen ZJ, m.fl (2011) "Road traffic noise and stroke: a prospective cohort study"doi: 10.1093/eurheartj/ehq466. PMID: 21266374.

  [5]  

  Videncenter for Demens (2022) “"Forekomst af demens i Danmark”"" Tilgængelig hos: https://videnscenterfordemens.dk/da/forekomst-af-demens-i-danmark

  [6]  

  Transportministeriet (2021) “"Indsats mod vejstøj intensiveres i 2022"” Tilgængelig hos: https://www.trm.dk/nyheder/2021/indsats-mod-vejstoej-intensiveres-i-2022