Af Molle Hinchely
Tekstforfatter
Skal du mod varmere himmelstrøg i ferien? Så er det selvfølgelig vigtigt at huske solcremen og tjekke dagens UV-indeks, hvis du altså vil undgå at blive forbrændt. Sollys indeholder ultraviolet stråling, som blandt andet er nødvendigt for hudens dannelse af D-vitamin men også bidrager til udviklingen af eksempelvis hudkræft og solbrændthed. Solcreme er det bedste våben for at forhindre dette, men brug af solcreme mindsker samtidig også hudens produktion af D-vitamin [1]. Et britisk studie har undersøgt, hvordan man løser denne problemstilling; altså hvordan du kommer hjem uden at være solbrændt men med masser af D-vitamin i kufferten.
Læs også: Kan bestemte kosttilskud forsinke aldring?
Forstå de forskellige UV-stråler
Der findes tre typer af UV stråler; UVA, UVB og UVC. Strålerne er stærkest mellem kl 12-15, hvor man kan gøre klogt i - især i sommerdagene - at blive i skyggen.
1. UVA-stråler har de længste bølgelængder og udgør cirka 95% af de stråler, der rammer jordens overflade, og som er omkring os selv på overskyede dage. UVA kan nemlig gennemtrænge skyer og glasruder samt mange af hudlagene. Du bliver ikke forbrændt af for mange UVA-stråler, men det kan føre til andre skader i huden og skabe frie radikaler.
2. UVB-stråler har korte bølgelængder og udgør 5% af de solstråler, der rammer jorden. Det er dem, man kan se og mærke. UVB-stråler bliver bremset af skyer og glasruder men kan trænge ind i det øverste lag af huden. UVB-strålerne skader DNA’et i huden, og som forsvar mod dette bliver pigmentet (melaninen) i huden mørkere. Fortsætter den ubeskyttede UVB-eksponering af huden, bliver huden solskoldet, og risikoen for eksempelvis hudkræft øges.
3. UVC-stråler er de korteste og kraftigste solstråler, som har stort potentiale til at skade hud og øjne. Heldigvis bliver disse stråler stoppet af ozonlaget - og derfor er det også vigtigt, at vi passer bedre på ozonlaget ved eksempelvis at minimere luftforurening.
Hvad siger det britiske studie?
Det er altså UVA- og UVB-stråler vi (for nu) skal holde øje med. I et britisk studie fra 2019 lavede man en sammenligning af to forskellige slags solcreme på to deltagerhold, som var på en solrig ferie i Tenerife. Førhen blev størstedelen af undersøgelser om solcremes hæmmende effekt på D-vitamin primært lavet med kunstige UVB-stråler [2]. Den ene gruppe anendte en høj UVA-PF solcreme, og den anden gruppe anvendte en lav UVA-PF solcreme. Det blev konkluderet, at gruppen som modtog solcremen med høj UVA-PF, var bedst beskyttet mod at blive solbrændt, samtidig med at huden kunne producere markant mere D-vitamin end lav UVA-PF solcremen. Derfor er det altså vigtigt at finde en solcreme, som beskytter både mod UVA- og UVB-stråler.
Læs også: Rygning er dårligt for din hud, læs med her for råd til rygestop
Hvad bruger vi D-vitamin til?
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som vi får fra solens stråler i sommerhalvåret og gennem kosten. D-vitamin findes blandt andet i fed fisk, mælk og æg. D-vitamin spiller en rolle i forhold til reguleringen af calcium i blodet og er derfor essentielt for at opretholde normale knogler og tænder [3]. Den danske sol er ikke stærk nok i vinterhalvåret til, at der kan dannes D-vitamin i huden, og derfor skal vi have igennem kosten eller kosttilskud*, eller man kan holde vinterferien i Thailand. Den svage danske vintersol betyder også, at den danske befolkning er tilbøjelig til D-vitamin mangel [4]. Derfor er det også vigtigt at få D-vitamin fra solen, når det er muligt - uden at øge risikoen for hudkræft.
D-vitamin-mangel
D-vitamin-mangel kan føre til symptomer som udmattelse, træthed og muligvis også psykiske gener som følelse af magtesløshed og depression [5]. Det kan være svært at opsnappe D-vitamin-mangel, da symptomerne kan være lette at tolke som andre gener.
*Kosttilskud må ikke erstatte en varieret kost
Young AR, Narbutt J, Harrison GI, m.fl. (2019) "Optimal sunscreen use, during a sun holiday with a very high ultraviolet index, allows vitamin D synthesis without sunburn". doi: 10.1111/bjd.17888. Epub 2019 May 24. PMID: 31069787; PMCID: PMC6899952.
Stein SH, Tipton DA. (2011) "Vitamin D and its impact on oral health–an update". PMID: 21748977.
Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme (2022), “Informationspjece til dig, der har fået konstateret lavt D-vitamin” pjece
Sundhed.dk (2021) “D-vitamin-mangel” Tilgængelig hos: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/oevrige-sygdomme/d-vitamin-mangel/