08-02-2023

Søvn: Derfor skaber alkohol ubalance

Molle Hinchely

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Person der drikker et glas vin

Det er hyggeligt med et glas vin om aftenen, hvilket der indimellem skal være plads til. Ovenikøbet kan det også gøre det nemmere at falde i søvn. Til gengæld skaber alkohol ubalance i søvnens naturlige kemi, hvilket forringer din søvnkvalitet.

Sådan skabes det naturlige søvnpres

Din krop har brug for søvn. Tommelfingerreglen hedder 8 timer hver nat, men søvnbehovet er individuelt og svinger igennem hele livet. Din søvn er afhængig af et naturligt søvnpres. Søvnpresset opbygges når du er vågen, og formindskes igen når du sover. Søvnens mekanismer er komplekse og omdiskuterede, men vi ved, at søvnbalancen bruger molekylet adenosin til at skabe søvnpresset [1].

Din krop bruger energi i løbet af dagen, som bliver skabt fra den organiske forbindelse adenosintrifosfat (ATP). Når ATP bliver nedbrudt frigives energi til cellerne, og som resultat af denne energiproduktion bliver der også skabt adenosin [2]. Når du har brugt energi i løbet af dagen, er der derfor blevet ophobet en god portion adenosin i din hjerne. Adenosin blokerer for bestemte nerveceller – orexiner – som er medansvarlige for at holde dig vågen, og du vil derfor føle dig træt [3]. På denne måde opretholdes den naturlige søvnbalance.

Alkohol blander sig i søvnfaserne

Alkohol har en bedøvende effekt, som kan gøre det nemmere at falde søvn. Dette skyldes, at alkohol er fyldt med energi og derfor fremmer kroppens produktion af adenosin. Alkohol kan fremme dyb søvn, men kun i den første del af natten. Når alkoholen begynder at nedbrydes i leveren, viser undersøgelser, at mange oplever at vågne oftere og forblive i den lette søvnfase [4] – også bare ved indtagelse af en enkelt genstand [5].

Den store mængde adenosin fra alkohol forstyrrer derved kroppens naturlige søvnpres. Ved regelmæssigt forbrug af alkohol, vil kroppen vænne sig til denne ubalance. Derfor oplever alkoholikere eksempelvis ofte søvnløshed, når de stopper med at drikke alkohol [1].

Har du svært ved at sove? Få tips til en bedre søvn her.

Den dyrebare, dybe søvn

Din krop har brug for den dybe søvn for at få det optimale ud af nattetimerne. Under den dybe søvn udløser kroppen hormoner, der reparerer væv og knogler, samt styrker immunforsvarets funktioner. Derudover kan forstyrret søvn føre til nedsatte kognitive funktioner, eksempelvis hukommelses- og koncentrationsbesvær, og mangel på mentalt overskud [6]. Under den dybe søvn fjerner hjernen også affaldsstoffer, der ophobes i løbet af dagen [7]. God søvnkvalitet er altså uundværligt for et godt helbred – både kropsligt og mentalt.

Nutriverse hjælper gerne med at optimere din søvn

Har du svært ved at falde i søvn eller vil du bare gerne øge din søvnkvalitet? Husk at du kan ringe og modtage gratis råd og vejledning hos os. Vores certificerede søvncoach Eva kan hjælpe dig med konkrete og overskuelige metoder, der passer ind i din hverdag. Læs mere om vores vejledningsservice her.

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Molle Hinchely har en baggrund i sundhedsfremme med professionsbacheloren Global Nutrition and Health, fra Københavns Professionshøjskole. Hun læser nu en kandidat i Integrerede Fødevarestudier på Københavns Universitet og er teamets studentermedhjælper.

Molle Hinchely

Reference [1]

Reference [2]

Reference [3]

Reference [4]

Reference [5]

Reference [6]

Reference [7]

Anbefalede artikler

Træt mand som lider af søvnproblemer

Søvnproblemer? Få gode råd til en bedre søvn

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Jernkapsler

Dit jernoptag ødelægges af din morgenkaffe

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Person der skærer friske grøntsager

Antiinflammatorisk kost for begyndere

Eva Gordon

Sundhedsspecialist

Telefon 76 41 30 60

Mandag til fredag 9.00 - 15.00