22-01-2023

Ny Nordisk Mad kan (også) gavne din tarmflora

Molle Hinchely

Molle Hinchely

Tekstforfatter

En blåmejse som spiser havtorn

Ny Nordisk Mad kan måske mere end at gavne klimaet og sætte de nordiske lande på det kulinariske verdenskort – noget tyder nemlig på, at det også kan gavne vores tarmflora.

Nordens nye madvaner

Ny Nordisk Mad blev skabt i 2004 af 12 nordiske kokke, heriblandt den folkekære danske kok, Claus Meyer. Visionen var en innovativ tilgang til traditionelle og glemte fødevarer fra Norden, som skulle afspejle enkelthed, renhed og friskhed, samt følge sæsonerne [1]. Den nye tilgang til nordisk kost centrerer sig om gode, lokale fødevarer som rodfrugter, frugter, bær, fuldkorn og fisk, samt mad samlet fra vilde landskaber, eksempelvis havtorn og ramsløg [2].

 

Ny Nordisk kost adskiller sig fra det traditionelle danske køkken, der centrerer sig om kød og mejeriprodukter. Det har historisk set givet mening, for at vi kunne opbygge fedtdepoter til at holde varmen i det kolde klima. I dag lever vi i et overflodssamfund (med centralvarme!), hvor vi har plads til at fokusere på klima, sundhed og etik – og det er blandt andet hér, at Ny Nordisk Kost brillerer. Derfor har World Health Organisation endda anbefalet, at Ny Nordisk Mad skal være en del af de danske kostråd [3]. 

 

Læs også “Gør maven glad med surdej.

De livsnødvendige bakterier

Din tarmflora – eller din tarms mikrobiom – er det komplekse system af mikroorganismer, bakterier og svampe, som befinder sig i dit mave-tarmsystem. Din tarmflora har mange gode og vigtige funktioner for kroppen, blandt andet fordøjelse og metabolisme, styrke immunforsvaret, regulering af insulinresistens og visse neurologiske funktioner [4]. En dårlig tarmflora kan føre til udvikling af overvægt, samt sygdomme som type-2 diabetes, irritabel tyktarm, forskellige typer af kræft [5] og hjertekarsygdomme [4].

En diæt der indeholder mange kostfibre, er noget af det bedste du kan gøre for din tarmflora [6]. Gode kilder til kostfibre er rugbrød, havregryn, kartofler, rodfrugter og frugt [7] alle bærende elementer i Ny Nordisk Kost. Mælkesyrebakterier opretholder også vedligeholdelsen af en normal tarmflora [4].

Det tager tid at ændre sin tarmflora

Undersøgelser har sammenlignet traditionel dansk kost med Ny Nordisk Mad [8] [9], hvor forskerne blandt andet kunne se forbedring i deltagernes kolesteroltal, bakterietyper og vægt. Dog fandt forskerne også ud af, at det tager over 6 måneder, før det er muligt at se en de helt store ændringer i tarmfloraens komponenter og bakterietyper. Derfor skal du og din tarmflora væbne sig med lidt tålmodighed hvis Ny Nordisk Mad lige har fundet vej ind i dit liv.

Vi kan hjælpe dig i gang med at spise spændende mad fyldt med fibre

Det kan være svært at skabe ændringer i ens hverdag, især i noget så centralt som kosten. Derfor kan du altid ringe til vores sundhedsspecialist Eva og få gratis råd og vejledning.  Vi hjælper dig gerne med at komme godt fra start, på en nem og håndterbar måde. Læs mere her.

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Molle Hinchely har en baggrund i sundhedsfremme med professionsbacheloren Global Nutrition and Health, fra Københavns Professionshøjskole. Hun læser nu en kandidat i Integrerede Fødevarestudier på Københavns Universitet og er teamets studentermedhjælper.

Molle Hinchely

Reference [1]

Reference [2]

Reference [3]

Reference [4]

Reference [5]

Reference [6]

Reference [7]

Anbefalede artikler

Plantebaseret mad rig på uforarbejdede grøntsager og frugt kan forebygge hjertekarsygdomme

Hjertekarsygdomme kan forebygges med plantebaseret mad

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Person skærer i et surdejsbrød

Gør din tarmflora glad med surdej 

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Omega 3 fra fisk

Omega 3 til din mentale sundhed

Lise Fuglsang

Produktspecialist

Telefon 76 41 30 60

Mandag til fredag 9.00 - 15.00