03-01-2023

Kaffe kan måske sænke risikoen for slagtilfælde og demens

Molle Hinchely

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Kop kaffe på et træbord

Godt nyt til kaffedrikkere! Stor britisk undersøgelse viser, at et par daglige kopper kaffe sænker risikoen for udvikling af demens og slagtilfælde.

Danskerne er vilde med kaffe. Ifølge den internationale kaffeorganisation ICO har danskerne en stærk fjerdeplads på listen over lande, som drikker den opkvikkende drik [1]. Selvom kaffes ry er omdiskuteret når det kommer til sundhedsmæssige fordele eller ulemper, kan kaffedrikkere måske roligt tage en ekstra kop. En stort britisk undersøgelse fra 2021 viste nemlig, at 2-3 kopper kaffe dagligt var forbundet med 32% mindre risiko for slagtilfælde samt 28% mindre risiko for udvikling af demens [2].

Kaffe indeholder gode antioxidanter

Det er ikke det skønne skud af energi kaffen giver, der står bag disse utrolige tal. Det skyldes nærmere, at kaffe og te beskytter kroppen mod oxidativ stress [2]. Oxidativ stress er en tilstand, hvor der er for mange såkaldte frie radikaler i forhold til antioxidanter i kroppen. Frie radikaler er ustabile atomer, og for mange frie radikaler kan øge risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme og forskellige former for kræft [3]. Man kan få oxidativ stress af for eksempel rygning, alkohol, luftforurening og solens stråler [4]. Vores stærkeste våben mod denne tilstand er antioxidanter, som man blandt andet finder mange af i te og kaffe [2]. Antioxidanter virker ved at stabilisere de frie radikaler. E-vitamin og C-vitamin har eksempelvis også antioxidant- egenskaber.


Læs mere om antioxidanter og hvordan de virker her.

Antioxidanter stabiliserer frie radikaler ved afgive en elektron

Antioxidanter stabiliserer frie radikaler ved afgive en elektron

Morgenkaffen beskytter din hjerne

Udover at være en god kilde til antioxidanter beskytter te og kaffe også hjernecellerne [2], da nogle af kaffens ingredienser blokerer for et molekyle kaldet amyloid-β. Dette molekyle klumper uopretteligt sammen mellem hjernens nerveceller ved demenssygdomme og blodpropper i hjernen [5].

Studie: kaffe mindsker risikoen for blodpropper

En stor britisk undersøgelse fulgte intet mindre end 365.682 mennesker i alderen 50-74 år [2]. Deltagerne blev opdelt mellem kaffedrikkere og ikke-kaffedrikkere og fulgt over en periode på 14 år.  Forskerne konstaterede, at der ved et gennemsnitligt indtag af 2-3 kopper kaffe dagligt var markant færre tilfælde af demenssygdomme og slagtilfælde. Undersøgelsen viste også, at et gennemsnitligt indtag af 3-4 kopper te havde samme effekt. En kombination af kaffe og te førte også til færre tilfælde af iskæmiske hjertesygdomme såsom blodpropper i hjertet og åreforsnævringer.

Begræns indtaget til maksimalt tre kopper om dagen

Sundhed.dk anbefaler dog ikke, at man drikker mere end tre kopper dagligt. Overdrevent kaffeforbrug kan give søvnproblemer og en følelse af indre uro. Derudover kan man udvikle koffeinafhængighed, når man drikker kaffe dagligt. Her kan man opleve symptomer på abstinens, hvis man ikke får sit daglige skud koffein. Dette kan give hovedpine, angst og øget irritabilitet [1].

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Molle Hinchely har en baggrund i sundhedsfremme med professionsbacheloren Global Nutrition and Health, fra Københavns Professionshøjskole. Hun læser nu en kandidat i Integrerede Fødevarestudier på Københavns Universitet og er teamets studentermedhjælper.

Molle Hinchely

Reference [1]

Reference [2]

Reference [3]

Reference [4]

Reference [5]

Anbefalede artikler

Træt mand som lider af søvnproblemer

Søvnproblemer? Få gode råd til en bedre søvn

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Granatæble er fyldt med gode antioxidanter

Antioxidanter er nødvendigt i den moderne verden

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Plantebaseret mad rig på uforarbejdede grøntsager og frugt kan forebygge hjertekarsygdomme

Hjertekarsygdomme kan forebygges med plantebaseret mad

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Telefon 76 41 30 60

Mandag til fredag 9.00 - 15.00