15-08-2022

Garder dig mod den nye corona-variant: drik en gurkemeje-latte

Molle Hinchely

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Gurkemejelatte med kanel, citron og stjerneanis

Vi er efterhånden godt trætte af det, men de danske coronatal stiger igen. Beskyt dig mod den nye variant: drik en gurkemeje-latte.

De danske coronatal stiger igen [1]. Den nye variant BA.5 er kommet til Danmark og udgør den største andel af nye smittetilfælde. Positiv-procenten steg mellem uge 23 og uge 24 fra 16,9% til 19,4% [2]. BA.5 er en omikron-variant, som har vist sig at være mere modstandsdygtig over for vaccinerne end tidligere varianter [3]. Heldigvis er symptomerne og følgerne ikke værre end de tidligere corona-varianter [4], men trods dette er det stadig vigtigt, at vi passer på hinanden og forsøger at holde smitten nede – især for vores ældre og svage i samfundet. Og det kan du blandt andet gøre ved at forkæle dig selv med en gurkemeje-latte.

Cytokiner, corona - og gurkemeje-latter?

Du har nok hørt de fleste råd til at gardere dig mod corona, men her kommer et, som du måske ikke har hørt før: drik en til to gurkemeje-latter om dagen. Det lyder måske underligt, men der er evidens for, at stoffet curcumin, som man finder i gurkemeje, kan blokere for cytokiner. Cytokiner er signalmolekyler, som aktiverer kroppens immunceller. Normalt er dette en vigtig kropslig respons, men corona-virussen kan aktivere fænomenet cytokinstorm [5]. Cytokinstorme er en overproduktion af cytokiner, som kan skabe en så voldsom inflammation, at kroppen kan gå i chok. Cytokinstorme og corona-dødelighed går, ifølge statistikker, hånd i hånd [5]. Undersøgelser har påvist, at undertrykkelsen af cytokinproduktion også kan bidrage til behandlingen og forebyggelsen af typisk forkølelse og influenza [6].

 

Opskrift på gurkemeje-latte

Sådan gør du

Varm mælken op i en kasserolle sammen med nellikerne. En mælkeskummer kan også gøre tricket (så skal du bare ikke tilføje nelliker). Bland agavesirup, peber, kanel og gurkemeje sammen med det varme vand i en kop. Hæld den lune mælk op i koppen og rør rundt.

Kost spiller en vigtig rolle

Selvfølgelig kan et stort forbrug af gurkemeje ikke gardere dig fuldstændig mod pandemien. Ifølge en stor gennemgang af undersøgelser udgivet i 2020 har kost meget at sige i forhold til, hvordan ens corona-forløb bliver [8]. De fleste har nok efterhånden været igennem et forløb eller kommer til at skulle igennem det. Derfor er det altså ikke en helt dum idé at give sin kost ekstra opmærksomhed i disse dage. Få fyldt godt op på mikronæringsstofferne og antioxidanter, som kan booste dit immunforsvar og hjælpe med at slå virussen hurtigt ned.

Hvad øger risikoen for svære corona-forløb?

En stor og relativt ny britisk undersøgelse fulgte 486.149 voksne patienter, som havde haft langvarige corona-forløb uden at have været indlagte på hospitalet. Her blev deres symptomer undersøgt, samt hvilke faktorer der øgede risikoen for svære corona-forløb. Nogle af disse faktorer kan være svære at gøre noget ved. Eksempelvis har kvinder og folk med mørkere hud ofte sværere og længere corona-forløb [9]. Andre risikofaktorer kan man heldigvis selv aktivt gøre noget ved, blandt andet cigaretrygning og overvægt. Psykiske lidelser såsom angst og depression var også associeret med længere forløb, hvilket måske delvist kan forklares ved sammenhængen mellem disse psykiske lidelser og dårlig kost [10]. Undersøgelsen viste, at havde man et længerevarende corona-forløb (over 12 uger), var nogle af de mest dominerende senfølger mistet eller stærkt nedsat smags- og lugtesans, hårtab, svær træthed og nedsat sexlyst [9]. Det kan altså være smart at gardere sig mod de lange corona-forløb, hvis man vil undgå generende senfølger.

Tips til at reducere risikoen for at undgå smitte og svære corona-forløb

  • Bliv vaccineret og få booster-stikkene
  • Hold stadig afstand til hinanden i offentligheden
  • Brug ofte håndsprit og vask hænder ofte
  • Luft godt ud i eget hjem
  • Kvit cigaretterne
  • Tab dig hvis du er overvægtig
  • Spis sundt og varieret
  • Drik en til to gurkemeje-latter om dagen

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Molle Hinchely har en baggrund i sundhedsfremme med professionsbacheloren Global Nutrition and Health, fra Københavns Professionshøjskole. Hun læser nu en kandidat i Integrerede Fødevarestudier på Københavns Universitet og er teamets studentermedhjælper.

Molle Hinchely

Reference [1]

Reference [2]

Reference [3]

Reference [4]

Reference [5]

Reference [6]

Reference [7]

Reference [8]

Reference [9]

Anbefalede artikler

Granatæble er fyldt med gode antioxidanter

Antioxidanter er nødvendigt i den moderne verden

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Ældre man får vaccine i overarmen

Højdosis-vacciner beskytter ældre mod influenza

Annette Birch

Journalist

Plantebaseret mad rig på uforarbejdede grøntsager og frugt kan forebygge hjertekarsygdomme

Hjertekarsygdomme kan forebygges med plantebaseret mad

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Telefon 76 41 30 60

Mandag til fredag 9.00 - 15.00