07-08-2022

Cocktail-effekt med hverdagskemi kan sænke sædkvaliteten

Molle Hinchely

Molle Hinchely

Tekstforfatter

To farverige cocktails

Dansk undersøgelse viser, at hvis bestemte hverdagskemikalier mikses, har det en særdeles negativ effekt på sædkvaliteten - en cocktail-effekt.

Cocktails, hormoner og sædkvalitet – det lyder umiddelbart som en lørdag aften på Gothersgade i København. Dog handler det her om hormonforstyrrende stoffer, som potentielt kan ødelægge mænds sædkvalitet. En ny undersøgelse viser, at hvis bestemte hormonforstyrrende “hverdagskemikalier” mikses, har det en særdeles negativ effekt på de små svømmere – en cocktail-effekt.

 

Kombineret med en ny dansk undersøgelse, der viser, at danske mænd har overraskende høje mængder af hormonforstyrrende stoffer i deres urin, giver dette et fingerpeg om, hvorfor flere og flere danskere må i fertilitetsbehandling.

Cocktail-effekten

Cocktail-effekten er et begreb, som beskriver, når man bliver udsat for flere kemiske stoffer på en gang. Kombinationen af flere forskellige stoffer på en gang kan skabe en negativ “synergistisk effekt”. Dette betyder, at stofferne forstærker hinanden, hvilket kan øge risikoen for utilsigtede reaktioner i kroppen. Desværre tager myndighederne ikke højde for cocktaileffekten, da de normalt kun undersøger kemiske stoffers individuelle effekt på menneskekroppen [1]. Det var netop typisk hverdagskemi – altså kemi du finder i eksempelvis rengørings- og plejeprodukter – og dens synergistiske effekt på sædceller, danske og tyske forskere undersøgte i 2017. Her argumenterede de for, at den nuværende måde at måle stoffers potentielle negative bivirkninger på ikke er god nok, da den netop ikke tager højde for de mulige synergistiske effekter. I undersøgelsen kiggede de blandt andet på stofferne benzylidene camphor sulfonic acid (BCSA) og Alpha-Zearalenol, både som enkeltstoffer og deres synergistiske effekt. BCSA bliver typisk fundet i kosmetikprodukter og Alpha-Zearalenol i animalske fødevarer. Det blev konkluderet, at de tilsammen udgør en større risiko for mænds sædkvalitet, end hvis man bliver eksponeret for dem enkeltvis [2].

Dansk undersøgelse forbløffer

Antallet af danske par, der må i fertilitetsbehandling grundet ufrivillig barnløshed, stiger [3]. Der kan være mange grunde til, at ens sædkvalitet eller fertilitet falder, blandt andet rygning eller overvægt [4]. Har du overvejet, om din hverdagskemi kan være en medvirkende faktor til, at det kan være er svært at blive gravid? En ny dansk undersøgelse fra 2022 samlede urinprøver fra knap 100 danske mænd i alderen 18-32 år. Her blev der fundet store mængder af bestemte hormonforstyrrende stoffer. Faktisk var der i gennemsnit 17 gange højere end acceptable niveauer af de undersøgte stoffer [5]. De hormonforstyrrende stoffer var blandt andet bisphenoler og pthtalater, som man finder i nogle plastprodukter, samt paracetamol, som er hyppigt brugt som smertestillende medicin.

Kemien er overalt

Det er næsten umuligt at undgå hverdagskemi, da stofferne kan være i alt fra fødevarer, plejeprodukter og rengøringsmidler til bilos og plastik. Der findes tusindvis af hverdagskemikalier og derfor også utalligt mange måder, de kan påvirke hinanden gennem synergistiske effekter. Hverdagskemi kan blandt andet også øge risikoen for at udvikle astma [6], allergier og kræft [7]. Der er heldigvis måder at skrue ned for eksponeringen på.

5 råd til at mindske uønsket kemi i din hverdag.

5 råd til at mindske uønsket kemi i din hverdag.

Selen og zink bidrager til fertiliteten

Når vi taler om fertilitet og mænds sædkvalitet kommer vi ikke udenom at nævne Selen og Zink, som begge spiller en rolle her. Zink bidrager nemlig til normal fertilitet og reproduktion i mænd og kvinder. Selen bidrager til normal udvikling af normale sædceller. Desuden bidrager selen til beskyttelse af vores celler fra oxidativ stress. Paranødder og cashews er gode kilder til både selen og zink.

 

Vil du læse mere om oxidativ stress og antioxidanter så skal du klikke her

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Molle Hinchely har en baggrund i sundhedsfremme med professionsbacheloren Global Nutrition and Health, fra Københavns Professionshøjskole. Hun læser nu en kandidat i Integrerede Fødevarestudier på Københavns Universitet og er teamets studentermedhjælper.

Molle Hinchely

Reference [1]

Reference [2]

Reference [3]

Reference [4]

Reference [5]

Reference [6]

Reference [7]

Anbefalede artikler

Granatæble er fyldt med gode antioxidanter

Antioxidanter er nødvendigt i den moderne verden

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Et tilskud af selen og Q10 kan hjælpe os til at forblive sunde og raske i længere tid.

Selen og Q10 kan beskytte mod aldring

Annette Birch

Journalist

To slikskåle fyldt med farverigt slik

Hvad gør et højt sukkerforbrug ved hjernen?

Molle Hinchely

Tekstforfatter

Telefon 76 41 30 60

Mandag til fredag 9.00 - 15.00